Bell UH-1D je bil po 53 letih službe upokojen iz Bundeswehra

by Urednik

NEMŠKA VOJSKA UPOKOJILA AMERIŠKE HELIKOPTERJE

Nemške oborožene sile (Bundeswehr) so po več kot 53 letih uporabe tudi uradno iz svoje flote umaknile (upokojile) večnamenski helikopter Bell UH-1D, ki so ga zamenjali s Airbus Helicopters H145 (prej EC145).

Helikopter UH-1D službe za iskanje in reševanje (SAR) Bundeswehr se je 12. aprila 2021 zadnjič povzpel nad Holzdorfom na slovesnosti ob upokojitvi zadnjega letalnika tega tipa, ki se jo je udeležila tudi nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer.

Nemška vojska je leta 1968 naročila 340 večnamenskih helikopterjev UH-D1, ki so jih uporabljali za transport vojakov, gašenje gozdnih požarov, preprečevanju poplav ter za naloge iskanja in reševanja (SAR).

Zastarele Bell UH-1D bodo nasledili helikopterji H145 LUH SAR, ki se lahko uporabljajo tudi za naloge iskanja in reševanja. Opremljeni so z visokozmogljivimi kamerami, reflektorji, sistemom za lociranje, medicinsko opremo, reševalnimi vitli in kljukami za tovor, ki se jih lahko uporabimo za gasilne rezervoarje.

H145M, vojaška različica H145, je preizkušeni lahki dvomotorni helikopter, ki je bil Bundeswehru prvič dobavljen leta 2015 – skupaj okoli 20, od takrat pa so ga naročile tudi Srbija, Madžarska, Tajska in Luksemburg.

Pripravil: A. Knific, foto: Bundeswehr

 

Povezani članki