BIH bo Iraški vojski darovala 500 ton presežnega streliva

by Urednik

IRAŠKA VOJSKA BO V SPOPADIH Z ISIS-OM UPORABLJALA STRELIVO IZ BOSNE

Bosna in Hercegovina namerava Iraku darovati 500 ton streliva kot pomoč v boju proti militantni skupini Islamska država v Iraku in Siriji, je sporočilo bosansko obrambno ministrstvo v torek 10. marca 2015.

“S tem bo naša država prispevala k boju proti teroristični organizaciji Islamske države (IS),” je dejal uradnik bosanskega obrambnega ministrstva za AFP. Tripartitno predsedstvo Bosne in Hercegovine se je strinjalo z ameriško zahtevo po donaciji streliva, saj se je BiH “pridružila koaliciji v boju proti Islamski državi,” je še dodal vir.

V Iraku in Siriji naj bi se na strani militantne skupine Islamska država (ISIS) bojevalo okoli 60 borcev iz Bosne in Hercegovine.

Darovano strelivo bo BIH  vzela iz zalog približno 16.000 ton orožja in streliva, ki je ostalo v državi po medetnični vojni, ki je v Bosni in Hercegovini potekala v letih 1992-1995. Bosanske oblasti načrtujejo, da bodo presežne zaloge orožja do leta 2020 bodisi uničile bodisi podarile drugim državam. Vojska BiH je že v letu 2011 podarila Afganistanu kar 60 havbic 2A18 (D-30) kalibra 122mm.

Kljub željam nekaterih bosanskih podjetij pa Bosna in Hercegovina v zadnjih mesecih ni dovolila izvoza orožja in streliva v Ukrajino, predvsem zaradi morebitnih povračilnih ukrepov iz Rusije, predvsem bi to lahko vplivalo na dobave ruskega plina.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki