Bo Indija najela še eno rusko jedrsko podmornico razreda akula II?

by Urednik

INDIJSKA MORNARICA SI ŽELI ŠE DRUGO NAJTIŠJO PODMORNICO

Indijska mornarica razmišlja o najemu še ene ruske jedrske podmornice razreda akula II (morski pes), kar je sporočil  indijski obrambni minister Manohar Parrikar po srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Indiji prejšnji teden, poroča indijski časopis The Hindu.

Indijska mornarica že vse od 2012 uporablja jedrsko jurišno podmornico INS Chakra (S71) (prej Nerpa) razreda akula II, ki so jo za 10 let najeli od Rusije. Indija ima sicer v svoji podmorniški floti še jedrsko balistično podmornico INS Arihant (S73) razreda arihant, ki pa jo še preizkušajo in naj bi jo začeli uporabljati v letu 2015, 10 ruskih jurišnih konvencionalnih podmornic razreda sindhughosh (kilo), med njimi tudi S63 Sindhurakshak, na kateri je eksplodiralo v letu 2013, in 4 nemške jurišne konvencionalne podmornice razreda shishumar (type-209).

Ruski mediji so že leta 2013 objavili novico, da Indija razmišlja o zakupu še druge jedrske podmornice razreda akula II, vendar je takrat novico zavrnil Sergej Chemezov, vodja ruske razvojne korporacije Rostec. Povedal je, da se o tem vprašanju ni uradno razpravljalo in da Rostec ni prejel nobenih zahtevkov iz Indije.

Jurišne podmornice na jedrski pogon razreda akula (Projekt 971 schuka-B, NATO: typhoon) veljajo, da za najtišje na svetu, zaradi uporabe najnovejših tehnologij pri njihovi gradnji. So sposobni, ki se ukvarjajo s tako podvodnih in površinskih ciljev in je lahko opremljen s torpedi in rudnikih, kot tudi z raketami dolgega dosega.

Prve podmornice razreda akula I so vstopile v Sovjetsko mornarico leta 1986. Med leti 1984 in 1990 so izdelali 7 podmornic akula I, 11 akula II improved (izboljšana) med leti 1987 in 2009 (Nerpa). Ruska mornarica sedaj uporablja 11 podmornic tega razreda, 1 pa Indijska mornarica.

Podmornice razreda akula imajo dvojni trup, zunanji “lahki” in notranji “tlačni” trup, kar ima določene prednosti pa tudi slabosti, kot so večji vodni upor, zato je potreben močnejši motor.

Posebnost ruskih podmornic ščuka je kapljičasta struktura na vrhu smernega krmila na repu podmornice, v katerem je nameščen sonar, ki se ga lahko vleče za podmornico. Poleg tega imajo tudi hidrodinamični senzor, ki zaznava spremembe v temperaturi in slanosti. Podmornice akula imajo štiri torpedne cevi (533 mm) za torpede type 53 oz. rakete SS-N-15 strafish in štiri torpedne cevi (650 mm) za torpede type 65 oz. rakete SS-N-16 stallion, z njimi pa lahko polagajo tudi mine.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Indijska podmornica INS Chakra razreda akula II

Povezani članki