Bo Madžarska namesto gripnov najela lovce F-35?

by Urednik

BODO SLOVENSKI ZRAČNI PROSTOR VAROVALI MADŽARSKI LOVCI F-35?!?

Madžarska zaradi besedne vojne grozi s prekinitvijo najemne pogodbe za švedske lovce JAS-39 gripen  – v korist ameriških lovcev F-16 ali celo nevidnih F-35.

Švedska vlada je sprožila vrsto očitkov na račun Madžarske zaradi njenega zavračanja multikulturalizem, dojemanja feminizma in politične korektnosti.

Madžarska se je odločila za protiukrep: razmišlja o ukinitvi svoje najemne pogodbe za lovce JAS39 gripen in nadomesti 14 švedskih lovskih letal z ameriškimi F-35, kar lahko Švedsko stane milijarde kron in veliko delovnih mest, je poročala švedska spletna stran Fria Tider.

Dvostranska pogodba o najemu je zdaj ogrožena zaradi švedske “neprekinjene kampanje blatenja” madžarske vlade. Madžarska tako namerava (po še nepotrjenih virih) zamenjati najemodajalca in bojno letalo in skleniti najemno pogodbo s pogodbo v višini 1 milijarde USD z ameriškim podjetjem Lockheed Martin. Izbirala bo med najnovejšim modelom lovca F-16 ali bojnim letalom pete generacije F-35. Prihodnost Švedskega letala na Madžarskem je trenutno mračna.

»Švedi so si izkopali lasten grob s številnimi protimadžarskimi napadi. Mogoče, da bomo namesto  prav  zaradi tega najeli ameriška bojna letala F-35«, je visoki madžarski uradnik izjavil za madžarski spletni portal Direkt36 o švedskih gripnih in pogostih kritikah švedske vlade na račun delovanja pravne države in človekovih pravic na Madžarskem.

Švedska je pred nedavnim uprizorila pravo besedno vojno proti Madžarski, saj je socialna ministrica Annika Strandhäll primerjala madžarsko družinsko politiko, kjer so davčne olajšave namenjene družinam s številnimi otroci, s podobnimi ukrepi v času nacizma v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Strandhällova je namreč tvitnila, da je ta politika “smrdi po tridesetih letih”. Po incidentu je madžarska vlada pri švedskem veleposlaniku v Budimpešti Niclasu Trouvéja protestirala proti tej primerjavi ministrice švedske vlade med socialno politiko Hitlerjeve Nemčije in današnje Madžarske.

Švedski premier Stefan Löfven je prav tako prispeval k škodovanju madžarsko-švedskih odnosov s ponavljajočimi kritikami, da Budimpešta ne prevzema sorazmernega bremena in izrecno zavrača množično priseljevanje. Nedavno je tako Löfven zagrozil, da bo zadušil tok podpore EU Madžarski in Poljski zaradi “kršenja temeljnih vrednot EU” in zavrnitve sprejemanja beguncev. Löfven je tudi izrazil mnenje, da so demokratične pravice na Madžarskem “kratene”.

Do Madžarske pa naj bi bila zelo kritična celo švedska opozicija. Tako je vodja švedske zmerne stranke Ulf Kristersson februarja podal pobudo za izključitev madžarske vladne stranke Fidesz iz skupine EU EPP v izjavi za spletno stran Aftonbladet. Med drugim je madžarsko vlado obtožil protisemitizma, ker je ta kritizirala vpletenost milijarderja madžarskega rodu Georgea Sorosa v politiko priseljevanja. Tudi švedski mediji nenehno navajajo očitke in kritike Madžarski zaradi “nedemokratičnih”, “avtoritarnih” in celo “diktatorskih” načinov delovanja ter “desničarskega populizma” in “ksenofobije”.

JAS-39 gripen je Saabovo vrhunsko bojno letalo v katerega Švedska upira izvozna upanja. S temi lovci sta trenutno  opremljeni dve članici Nata – Češka in Madžarska (o nabavi naj bi se pogovarjali tudi še Hrvati, morda pa se zanje odločijo celo Švicarji … ), izvozili so jih tudi v Južno Afriko in na Tajsko. Po navedbi spletne strani  Fria Tider so Švedi od začetka leta 1982 v projekt lovca gripen vložili že 200 milijard SEK (nad 18,5 milijarde evrov). Odstop Madžarske od najema lovcev gripen pa bi tako Saabu kot Švedski nedvomno povečal stroške in  zmanjšal priliv.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki