Bo Rusija donirala Siriji raketne sisteme S-300?

by Urednik

DODATNA RUSKA POMOČ ZA SIRSKO ODVRAČANJE ZAHODNI SIL?!

Rusija bi lahko Siriji donirala svoje zračno-obrambne raketne sisteme dolgega dosega S-300, vendar kot pravi ruski zunanji minister Lavrov, odločitev o tem še ni bila sprejeta.

Lavrov je ruskim medijem pojasnil, da je ruski predsednik Vladimir Putin o tem vprašanju (donaciji raketnih sistemov sirski vojski) razpravljal z obrambnim ministrstvom, da bi se izognil položaju v katerem Sirija ni zadostno pripravljena za “agresivne ukrepe”, kot je bil množični letalski/raketni napad, kakršnega so 14. aprila izvedle ZDA, Francija in Velika Britanija .

Pred dnevi je ruski časopis Kommersant poročal, da bi lahko Rusija podarila Siriji raketne sisteme zračne obrambe S-300 v okviru vojaške pomoči. Časopis je navedel diplomatske in vojaške vire, ki pravijo, da je vprašanje dobave ruskih raketnih sistemov S-300 Siriji “praktično rešeno”. Sestavne dele zračno-obrambnega sistema S-300 (SA-10 grumble) naj bi bili v Sirijo prepeljani deloma z letali, deloma pa z vojaškimi ladjami.

Sirska vojska, zvesta predsedniku Assadu, bi nove raketne sisteme vključila v sistem zračne obrambe, katerega glavno orožje so sistemi S-125, S-200, buk in osa.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki