Bo Rusija s Krimom dobila še 20 vojaških ladij?

by Urednik

UKRAJINSKA MORNARICA IMA NA OBMOČJU KRIMSKEGA POLOTOKA VEČ KOT 20 VOJAŠKIH PLOVIL

Ruska vojska bi s priključitvijo Krimskega polotoka k ruskemu ozemlju lahko dobila do 20 vojaških ladij in pomožnih plovil Ukrajinske mornarice, ki bi lahko postala del Črnomorske flote Ruske mornarice po združitvi Krima z Rusijo, je v torek dejal višji ruski poslanec.

Ruski admiral Vladimir Komoyedov, ki je sedaj predsednika državnega odbora za obrambo v dumi, je dejal, da naj bi imela Ukrajinska mornarica v svoji floti okoli 40 vojaških plovil, od katerih jih je trenutno 20 zasidranih v pomorskih bazah Sevastopol in v Donuzlavskem jezeru (baza Yevpatoriya) v teritorialnih vodah Krimskega polotoka.

Rusi so o tem začeli na glas razmišljati, potem ko so včeraj ruski predsednik Vladimir Putin in voditelji Krimskega polotoka podpisali pogodbo o ponovni združitvi Krima in s tem mesta Sevastopol z Rusijo. Ruski parlament naj bi ratificiral pogodbo v kratkem.

Primerjava Ruske in Ukrajinske mornarice v Črnem morju

“Zdaj lahko samo sklepamo, da bodo ladje, ki so ostale na Krimu, najprej postale del krimskih samoobrambnih sil in se kasneje pridružile ruski Črnomorski floti,” je povedal Komoyedov za RIA Novosti.

Ukrajinske ladje, ki bi jih Ruska mornarica lahko dobila, vključujejo dve korveti, poveljniško ladjo, več raketnih čolnov, minolovce in edino ukrajinsko (dizelsko-električni) podmornico Zaporizhia razreda foxtrot, je dodal admiral.

Ruska mornarica bo v primeru priključitve Krima dobila razvito pomorsko infrastrukturo na Krimskem polotoku, vključno s pomorskim letalskim oporiščem Belbek in mrežo obalnih utrdb, je pristavil Komoyedov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, CIMSEC

VIDEO: Ukrajinska mornarica

Povezani članki