Bo Ukrajina začela ofenzivo v Donbasu v času Svetovnega nogometnega prvenstva?

by Urednik

NOVO ZAOSTROVANJE RAZMER NA VZHODU UKRAJINE

Ukrajinska vojaka, ki so ju pred dnevi zajeli proruski uporniki iz Ljudske republike Doneck (DPR), sta med zaslišanjem dejala, da bi Ukrajinska vojska lahko v času Svetovnega nogometnega prvenstva, ki bo potekalo med 14. junijem in 15. julijem 2018 v Rusiji, na vzhodu države začela ofenzivo proti upornikom.

Poveljstvo sil proruskih upornikov je v Donecku sklicalo sestanek z zajetima ukrajinskimi vojakoma Vasilyem Zhimilinskyem and Vitalyem Chmilom, prisotni pa so bili tudi reporterji. Govorili so o okoliščinah, v katerih sta bila ujeta in odgovarjala na vprašanja novinarjev. Ukrajinska vojaka sta bila zajeta na bojišču, vendar ob različnih priložnostih in v različnih sektorjih frontne črte.

Oba pripadnika Ukrajinske vojske sta potrdila, da nista pod vplivom proruskih upornikov. Na vprašanje o morebitni ukrajinski ofenzivi na položaje upornikov v Donecku in Lugansku pa je Zhimilinsky odgovoril:

“Dejali so nam, da se bo ofenziva začela bodisi pred predsedniškimi volitvami v Rusiji (18. marec 2018, op. a.), ko se sneg že stopi in zemlja osuši, ali med svetovnim nogometnim prvenstvom v Rusiji (FIFA World Cup, op.a.). O tem se je razpravljalo, rekli so celo, da je ukaz že izdan in da je samo še vprašanje časa. Dobili smo tudi več streliva in goriva … , poveljnik nam je tudi povedal, da bodo vsaki enoti na frontni črti pred napadom dostavljeni protioklepni raketni sistemi javelin

Oborožene sile Ukrajine so prvič preizkusile ameriške protitankovske raketne sisteme FGM-148 javelin, se je na socialnih omrežjih pred dnevi pohvalil ukrajinski predsednik Petro Porošenko. (preberi več).

Besede Vasilya Zhimilinskya je potrdil tudi drugi zajeti vojak, Vitaly Chmil, kot tudi prisotnost artilerijskih sistemov Ukrajinske vojske na položajih frontne črte. Dogovor iz Minska je namreč predvidel umik topništva s frontne črte, ki pa ga obe strani kršita.

Konflikt v Donbasu se je začel leta 2014, ko je ukrajinska vlada začela vojaško operacijo proti samoproglašenima ljudskima republikama Doneck in Lugansk, ki sta zavrnili priznanje nove vlade v Kijevu, ki je prišla na oblast po državnem udaru in odstavitvi Viktorja Janukovića. Februarja 2015 sta sprti strani v Minsku podpisali mirovne akte, da bi končali boje v vzhodni Ukrajini, vendar je stanje ostalo napeto, obe strani pa sta drugo drugo obtoževali kršitve premirja.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki