Bodo ameriški lovci ščitili Češko, Slovaško, Madžarsko in Poljsko?

by Urednik

VOJAŠKO POVEZOVANJE VZHODNOEVROPSKIH DRŽAV IN ZDA

Lovska letala Ameriških letalskih sil (USAF) nameščena v Evropi, bi se lahko že v bližnji prihodnosti uporabljala za varovanje zračnega prostora, tako imenovanih držav Visegrad 4 – Poljske, Češke, Slovaške in Madžarske, so v sredo 3. junija 2015 poročali češki mediji.

“Če bi se letalo, ki bi ga upravljali teroristi, pojavilo v češkem zračnem prostoru ali bi rusko vojaško letalo “pomotoma “prečkalo mejo, potem bi ameriški lovci lahko posredovali in se ukvarjali z vsiljivcem,” je poročal češki spletni časopis Idnes, ki navaja svoje vire v češkem obrambnem ministrstvu.

To bi bilo mogoče po tem, ko (če) bodo Poljska, Češka, Slovaška in Madžarska (Visegrad 4) podpisale skupni dogovor o varovanju zračnega prostora. Namestnik češkega obrambnega ministra Daniel Kostoval meni, da to lahko zgodi že v naslednjih nekaj mesecih.

Sedaj imajo Ameriške letalske sile v letalski bazi Spangdahlem v Nemčiji (na meji z Belgijo)nameščene lovce F-16CJ/DJ block 50, ki z lahkoto in hitro dosežejo mejo z Rusijo. Ameriška letala za nadzor iz bližnje zračne baze Rammstein v Nemčiji že sedaj opravljajo redne polete v poljskem zračnem prostoru.

Po novem sporazumu (če bo res sprejet), bi ameriška vojaška letala dobila dovoljenje za redno letenje v zračnih prostorih držav Visegrad 4, kot ga imajo že sedaj sklenjenega s Poljaki.

Piloti ZDA bi lahko nudili pomoč lokalnim pilotom, vendar jim ne bi bilo dovoljeno, da sestrelijo “sovražno” letalo, je dejal češki vojaški strokovnjak František Schulz.

Slovaška in Češka sta se že dogovorili, da skupaj branita zračni prostor obeh držav.Češke letalske sile, tako kot tudi Madžarske letalske sile, uporabljajo švedske večnamenske lovce Saab JAS-39 gripen, njihov najem (8 letal) pa načrtuje tudi Slovaška. Poljske letalske sile pa se zanašajo na floto 50-ih ameriških moderniziranih lovcev F-16 in 30-ih nadgrajenih sovjetskih MiG-29.

Češka bojna letala bodo nadzirala Islandijo namesto Kanade, ki se bori proti ISIS-u

Predstavnik češkega obrambnega ministrstva Petr Medek je medijem v začetku junija 2015 sporočil, da Češke letalske sile pošiljajo 5 bojnih letal JAS-39 gripen na Islandijo, kjer bodo varovala zračni  prostor (Air-Policing)  te države za šest tednov namesto Kanade. Slednja je namreč del svojih vojaških letal napotila na misijo – vojaško posredovanje proti pripadnikom Islamske države (ISIS).

Odločitev je bila sprejeta s strani češke vlade v sredo 3. junija 2015 in je sledila prošnji poveljstva zveze Nato, ki ga je češko obrambno ministrstvo prejelo dva tedna pred tem, je dejal Medek.

 Države članice zveze Nato izmenično varujejo zračni prostor Islandije, ki  nima svojih vojaških letal. Češki letala bodo Air-Policing nad Islandijo izvajala v juliju in avgustu 2015, ko bodo nadomeščala kanadska letala CF-18 hornet med njihovim posredovanjem proti iSIS-u v Iraku.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

Povezani članki