Bodo Bolgari v začetku 2018 prizemljili floto transportnih C-27J spartan?

by Urednik

BOLGARSKE TEŽAVE Z VZDRŽEVANJEM IN SREDSTVI ZA TRANSPORTNA LETALA SPARTAN

Bolgarske letalske sile bodo prekinile operativno uporabo flote večnamenskih transportnih C-27J spartan, če ne bodo našli rešitve za integrirano logistično podporo z italijanskim proizvajalcem Leonardo.

“Kriza” s transportnimi letali spartani Bolgarskega vojnega letalstva (Voennovozdushni Sili – VVS) se je začela v marcu 2017, ko je potekla petletna in 25 milijonov evrov vredna pogodba med bolgarskim obrambnim ministrstvom in proizvajalcem Leonardo. Takrat je tudi zmanjkalo sredstev za nadaljevanje programa  v letošnjem letu in prihajajočem proračunskem letu 2018.

Leonardo je Bolgariji ponujal nov tehnični sporazum za obdobje štirih let v vrednosti 17 milijonov evrov, po poročilih se je obrambno ministrstvo v Sofiji strinjalo z zmanjšanim zneskom iz ponudbe, vendar pa ni uspelo zagotoviti vsote v proračunu za leto 2018, ki bi omogočala podpis nove pogodbe z italijanskim Leonardom.

Bolgarija ima tri transportna večnamenska letala C-27J spartan (serijske številke 071,072 in 073) v 16. transportni letalski skupini, nameščeni v letalski bazi Vrazhdebna na severni strani sofijskega mednarodnega letališča.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum

 

Povezani članki