Bodo za USAF ukinili F-35A in ga nadomestili z F-35C?

by Urednik

Bodo za USAF ukinili F-35A in ga nadomestili z F-35C?

Bivši poveljnik mornariških operacij ameriške vojne mornarice, admiral Gary Roughead, svetuje ameriškemu obrambnemu ministrstvu, naj se odpove (konvencionalni) verziji F-35A Martin Lockheedovega Joint Strike Fighterja v korist (palubne) izvedenke F-35C.

Kot pravi Roughead, je stvar razprave, ali naj bodo lovci z zmogljivostmi konvencionalnih letal (F-35A) ali z zmogljivostmi navpičnega vzletanja in pristajanja ter konvencionalnega vzletanja in pristajanja, kar predstavlja F-35C. Zakaj tako: kot pravi Gary Roughead, bi F-35C, četudi bi izhajali iz letalskih sil ali letalstva mornariške pehote, lahko pristajali tako na klasičnih letalonosilkah kot na kopenskih stezah. S tem bi se celotno število F-35 lahko skrčilo. Zdaj namreč predvidevajo, da bodo vsa ameriške izvedenke F-35 skozi celoten življenjske ciklus dosegle investicijsko vrednost kar 1,1 bilijona (1100 milijard) USD. Roughead pravi, da o tem ni razpravljal z nikomer iz obrambnega ministrstva, vendar pa naj bi to zamisel med drugim nekdanji in aktivni obrambni izvedenci v Pentagonovem uradu za stroškovno ocenjevanje in ovrednotenje programov – CAPE. Prav tako tudi ne ve, kako »resna je vsa stvar«.

Spet drugi visoki uradni predstavnik naj bi trdil, da si omenjeni Pentagonov urad CAPE prizadeva za odpravo verzije JKSF F-35A. Podobno so zatrdili še drugi trije nekdanji uradni predstavniki, po izjavah katerih naj bi urad za stroškovno ocenjevanje in ovrednotenje programov to začel proučevati po »ukazu«nekdanjega državnega podsekretarja za nabave, tehnologijo in logistiko v obrambnem ministrstvu Johna Younga (2009).

Uradni predstavnik obrambnega ministrstva pa zatrjuje, da CAPE ne obravnava morebitne odpovedi programa F-35A, prav tako tudi ne urad programa JDF (JPO). Tako je za Flight International zatrdil tudi eden uradnih predstavnikov JPO, ki naj bi o tem govoril s člani Pentagonovega urada CAPE. Še več, po njegovih besedah naj bi letalske sile ZDA (USAF) nikoli ne sprejele verzije F-35C, ker ima primerjalno slabše aerodinamične zmogljivosti, je težja in povrhu še precej dražja.

Par "nevidnih" lovcev  F-35

Upokojeni general Emerson Gardner iz Korpusa mornariške pehote ZDA, nekdaj tudi namestnik direktorja urada za stroškovno ocenjevanje in vrednotenje programa, pravi, da za študije o možni odpravi verzije F-35A še ni slišal, ponuja pa možno obrazložitev. Kot pravi, je zdaj tisto obdobje v letu, ko CAPE pripravlja dolgoročne študije in analize, ki niso pod časovnim pritiskom. Pripravljajo parcialne analize za štiriletni obrambni pregled ali celo za dolgoročnejšo obrambni pregled, ki ga pričakujejo v letu 2015.

Lockheed Martinovi uradni predstavniki, torej stran proizvajalca F-35A, so komentiranje zadeve zavrnili.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO:

Povezani članki