Bodo ZDA na severnokorejsko vodikovo bombo odgovorile s strateškim orožjem?

by Urednik

ZDA LAHKO V JUŽNO KOREJO NAPOTI PODMORNICE, NEVIDNE LOVCE IN BOMBNIKE

Potem ko je Severna Koreja v sredo 6. januarja 2015 v medijih objavila, da so tega dne opravili preizkus vodikove bombe, so se vojaški uradniki iz Združenih držav Amerike in Južne Koreje že začeli dogovarjati o morebitni napotitvi ameriških jedrskih podmornic, nevidnih lovcev F- in bombnikov B-52 v južnokorejske vojaške baze.

V sredo je Severna Koreja oznanila uspešen test “miniaturne vodikove bombe”, ki je velja za nekajkrat močnejšo od atomske bombe.  Varnostni svet Združenih narodov je soglasno obsodil jedrski poskus in ga označil kot kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN.

Severnokorejska vojska je domnevno testirala novo vodikovo bombo, vendar zahodni strokovnjaki dvomijo, da je Pjongjang res tako daleč pri razvoju jedrskega orožja. Večina strokovnjaki je skeptična glede resničnosti trditve Severne Koreje, da so opravili test vodikove bombe. Vendar pa bo trajalo še nekaj dni, da se analizirajo vzorci zraka in preučijo podatki o vzroku tresenja Zemlje (potresa) z močjo 5,1 po Rihterjevi lestvici, ki so ga zabeležili v bližini severnokorejske jedrske baze Punggye Ri. Šele takrat naj bi lahko potrdili oz. ovrgli trditev Pjongjanga.

Južnokorejski general Lee Sun-jin in ameriški general Curtis Scaparrotti, poveljnik ameriških sil v Južni Koreji, sta še isti dan začela pogovore o napotitev ameriških strateških orožij na Korejski polotok, je medijem sporočil neimenovan južnokorejski uradnik obrambnega ministrstva. Po teh informacijah, naj bi ameriška strateška orožja vključevala podmornice na jedrski pogon, lovce 5. generacije F-22 in bombnike B-52.

Severna Koreja je do sedaj že izvedla tri jedrske poskuse, potem ko je uradno priznala posest jedrskega orožja v letu 2005. Po ruskih ocenah je Južnokorejska vojska testirala plutonijeve bombe v letih 2006, 2009 in 2013, vendar te niso presegale moči 40 kiloton TNT.

V decembru 2015 pa je severnokorejski voditelj Kim Jong-un dejal, da je Severna Koreja razvila vodikovo bombo, ki so jo pripravljeni uporabiti za branjenje ozemeljske celovitosti države.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia, YouTube

Svet jedrskega orožja, P.I. junij 2011

Svet jedrskega orožja, posebna izdaja revije Obramba JEDRSKO OROŽJE, SILE IN ARZENAL Svet je vstopil v tako…

National Interest: 5 žarišč, ki lahko zanetijo tretjo svetovno vojno

Vsaka od globalnih vojn se začne z iskrico, poudarja ameriški National Interest, ko navaja pet potencialnih žarišč, na katera bi morali biti še posebej pozorni, saj bi lahko prav ta zanetila tretjo svetovno vojno.

Povezani članki