Bodo ZDA upokojile letalonosilko USS Truman 25 let predzgodaj?

by Urednik

NAMESTO USS TRUMAN NOVA LETALONOSILKA RAZREDA FORD?

Ameriška vojna mornarica (US Navy) naj bi upokojila letalonosilko USS Harry S. Truman (CVN-75) razreda nimitz že v letu 2024 (kar 25 pred načrtovano upokojitvijo) in tako zmanjšala floto letalonosilk z enajstih na deset, poročajo ameriški mediji.

Ukrep bi Ameriški vojni mornarici prihranil približno 30 milijard dolarjev v obdobju dveh desetletij in pol, uradno pa naj bi bila novica objavljena sredi marca kot del proračunskega načrta do leta 2024, poroča Breaking Defense, medtem ko Washington Post poroča o prihranku štirih (4)  milijard dolarjev.

Predstavnica Pentagona je sicer zavrnila (uradno) potrditev upokojitve letalonosilke USS Truman z obrazložitvijo, da ameriško obrambno ministrstvo “ne more špekulirati” o proračunskih zadevah pred dokončno odločitvijo.

Nekateri analitiki menijo, da se je Pentagon odločil za zgodnjo upokojitev letalonosilke USS Truman zato, da bi ameriški kongres “lažje” odobril nakup dodatnih dveh najsodobnejših letalonosilk razreda ford. Pričakujejo, da bo odločitev o upokojitvi letalonosilke USS Truman v ameriškem kongresu sprožila ogorčenje, saj je v zakonodaji zapisano, da mora imeti mornarica vsaj 11 letalonosilk. Imajo pa Američani težavo, saj ladjedelnice ne morejo tako hitro graditi in servisirati letalonosilk. Ne samo, da flota ne bo dosegla števila 12 letalonosilk v prihodnjih 30 letih, do leta 2040 bi jih lahko imeli le 9, menijo nekateri novinarji.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

Povezani članki