Bolgarija bo lovce MiG-29 servisirala na Poljskem

by Urednik

V LETU 2016 NAČRTOVAN REMONT ŠESTIH BOLGARSKIH LETAL MIG-29

V Sofiji sta bolgarski obrambni minister Nikolay Nenchev in njegov poljski kolega Tomasz Siemoniak podpisala dogovor, da bodo na Poljskem do konca leta 2016 prenovili šest bolgarskih lovcev MiG-29, poskrbeli pa bodo tudi za njihovo vzdrževanje, po tem ko jim poteče pogodba z Rusijo v septembru 2015.

Za obnovo šestih lovcev MiG-29 iz flote Bolgarskih letalskih sil (od skupno 15-ih letal tega tipa) bosta poskrbeli poljski državni podjetji WZL 2 in WZL 4 (Wojskowe Zaklady Lotnicze). Popravilo in nadgradnjo motorjev prvih treh lovcev MiG-29 bo končano do sredine prihodnjega leta in nadaljnje tri do konca leta 2016, je sporočilo bolgarsko obrambno ministrstvo. Finančnih podrobnosti sklenjenega posla niso bile razkrite.

Dogovor o remontu bolgarskih lovcev MiG-29 sta podpisala bolgarski obrambni minister Nikolaj Nenchev in poljski obrambni minister Tomasz Siemoniak, ki se je v petek 29. avgusta 2015 mudil na enodnevnem delovnem obisku v Sofiji. Podpisali so tudi medvladni sporazum o vojaškem sodelovanju, ki opredeljuje pravno podlago za prenovo v Sovjetski zvezi izdelanih letal MiG-29.

Bolgarija je sporazum s Poljsko podpisala po več mesecih dogovarjanj (predvsem okoli cene), saj jim v septembru 2016 poteče pogodba z Rusijo o popravilih in servisiranju lovcev MiG-29. Nenchev je dejal, da bo Poljska popravila bojna letala po nižji ceni v primerjavi z ruskim proizvajalcem. Sporazum o vojaškem sodelovanju je rešil najbolj pereč problem s katerimi se sooča bolgarsko vojaško letalstvo, je zaključil.

Za ohranitev visoke stopnje pripravljenosti letalskih enot, mora imeti Bolgarija kot članica zveze Nato v svoji oborožitvi vsaj eno eskadriljo 12-ih bojnih letal. Bolgarske letalske sile imajo v svoji floti sicer 15 lovcev MiG-29, od tega 12 v različici A in 3 v dvosedi različici UB. Tvorijo 2. lovsko eskadriljo, ki je nameščena v letalski bazi Graf Ignatievo.

Vendar pa imajo Bolgari trenutno operativne le štiri lovce MiG-29 (poleg še peščice bojnih letal MiG-21 in Su-25), kar pa je bistveno premalo za zadostitvi standardov zveze Nato.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

ENODNEVNI OBISK LETALSKEGA MITINGA V ITALIJI – RIVOLTO 2015

Obiščite z nami letošnjo osrednjo letalsko prireditev v naši bližini v Rivoltu pri italijanskem Vidmu, ki bo 5. septembra 2015. Prostih le še nekaj mest !!

55-let Frecce Tricolori, Rivolto, Italija

 

Povezani članki