Bolgarija je pripravljena varovati zračni prostor Severne Makedonije – 2. del

by Urednik

BO GRČIJA PREHITELA BOLGARIJO PRI DOGOVORIH S SKOPJEM?

Pred dnevi smo zapisali, da je Bolgarski premier Boyko Borisov 12. junija potrdil, da bodo bolgarske letalske sile (Voennovozdushni Sili, VVS) prevzele nadzor nad zračnim prostorom Severne Makedonije, potem ko bodo Bolgarske letalske sile (VVS) dobile lovce F-16, ki bi jih morali naročiti v tem letu.

»Prejšnji teden sem s svojim makedonskim kolegom Zaevom razpravljal o možnosti uporabe naših novonabavljenih borcev F-16 za nadzor severnomakedonskega zračnega prostora. To bo dobro za obe državi«, je dejal Borisov po srečanju s severnomakedonskim kolegom Zoranom Zaevom.

Bolgarija je pripravljena varovati zračni prostor Severne Makedonije

“NOVI” BOLGARSKI LOVCI F-16 TUDI NA NEBU SEVERNE MAKEDONIJE?

Čeprav ta izjava kaže na vedno boljše odnose med obema sosednjima balkanskima državama, se zdi, da je pripravljenost Bolgarije za zagotavljanje letalskega nadzora severnomakedonskega zračnega prostora nerealna. Severna Makedonija je namreč že ”globoko” v pogovorih s sosednjo Grčijo, ki je ponudila brezplačni zračni nadzor zračnega prostora Severne Makedonije, ko se država pridruži Natu. Poleg tega so lovci Lockheed Martin F-16 fighting falcon, ki pripadajo 110. bojnemu polku grških taktičnih letalskih sil s sedežem v Larisi, v dopoldanskem 21. maja že opravili dva predhodna patruljna  poleta v zračnem prostoru Severne Makedonije in s tem napovedali pripravljenost za patruljiranje – nadzor zračnega prostora sosednje države – Severne Makedonije, ko se bo leta 2020 pridružila Nato kot njegova 30. članica.

In kar je še pomembneje: Bolgarija se šele pogaja o nakupu letala F-16 in ob upoštevanju finančnih omejitev države v zvezi s tem projektom še ni vidno, ali se bodo bojeviti sokoli sploh pridružili Bolgarskemu vojnemu letalstvu (VVS) in če se bodo, je vprašanje, kdaj se bo to zgodilo, koliko bo skupaj bolgarskih F-16, v kateri različici in konfiguraciji bodo … Kajti, če bo Bolgarija letos sklenila dogovor za dobavo F-16, bo minilo vsaj 3 do 5 let, preden bodo VVS dobile letala in dosegle začetno pripravljenost na boj. Še potem pa naj bi se ta bolgarska lovska letala najprej morala vključiti v NATINAMDS (Natov integrirani zračni in protiraketni obrambni sistem), preden bo lahko Bolgarija dejansko vključila svoje nove bojne reaktivce v zaščito neba nad Severno Makedonijo.

Z načrtovanim prevzemom 8 lovcev F-16C/D block 70/72 v prihodnjih letih bodo bolgarske letalske sile komajda sposobne servisirati vse nacionalne potrebe Bolgarije, tudi če logistično zahtevni MiG-29 ostanejo v uporabi še v naslednjem desetletju. Tako je zagotovo, da bodo  Grške letalske sile ob upoštevanju dnevne stopnje borbene pripravljenosti in števila uporabnih F-16 v danem trenutku sposobne bolje (in že takoj) opravljati letalski nadzor (air policing) na severnomakedonskem nebu. Bi se lahko kasneje našla tudi kompromisna rešitev in bi se Grčija in Bolgarija (seveda s Severno Makedonijo in Natom) dogovorili za skupno patruljiranje v zračnem prostoru Severne Makedonije z grškimi in bolgarskimi letali na podoben način, kot sta se Grčija in Italija, ki trenutno varujeta nebo držav članic Nata (brez bojnoletalskih zmogljivosti) –  Albanije ter Črne gore.

In nenazadnje: čeprav so možne vse opcije, je treba upoštevati tudi, da je Turčija – dolgoročna podpornica Severne Makedonije in država članice Nata – prav tako izrazila interes za zaščito zračnega prostora Skopja. Možnosti, da Ankara dobi nalogo zaščite neba majhne balkanske države, pa izginjajo sorazmerno s hitrostjo, s katero se Turčija ”oddaljuje” od ZDA in zavezništva v korist njenih tesnejših vezi z Rusijo.

Pripravil: Igor Božinovski, foto:  Military Forum

Povezani članki