Bolgarija je pripravljena varovati zračni prostor Severne Makedonije

by Urednik

“NOVI” BOLGARSKI LOVCI F-16 TUDI NA NEBU SEVERNE MAKEDONIJE?

Članica zveze Nato Bolgarija bi lahko pomagala svoji jugozahodni sosedi – Severni Makedoniji zaščititi zračni prostor, če bo sklenila dogovor o nakupu osmih letal F-16 iz ZDA, je izjavil bolgarski premier Bojko Borissov.

Bolgarija, ki je tudi članica Evropske unije, si prizadeva zamenjati svoje ostarele lovce –  sovjetske MiG-29 s sodobnejšimi zahodnega izvora in izboljšati skladnost lastne oborožitve ter opreme letalskih enot s standardi Nata.

Pentagonova agencija je pred dnevi navedla, da je ameriški državni urad odobril možnost prodaje osmih letal F-16 s pripadajočo opremo Bolgariji za 1,67 milijarde dolarjev. Vendar Bolgarija pričakuje, da bodo Združene države ceno za lovce četrte generacije F-16 znižale na 1,2 milijarde USD.

»Z mojim kolegom (predsednikom severnomakedonske vlade) Zoranom Zaevim sva se dogovorila prejšnji teden … da bomo – v primeru nakupa novih letal na zahodu – nadzorovali in varovali zračni prostor Severne Makedonije,” je dejal Borissov novinarjem. »To bo dobro tako zanje kot za nas.«

Uradni predlog ZDA za prodajo lovskih letal F-16 bo po pričakovanjih prispel v roku tedna, je še dodal bolgarski obrambni minister Krasimir Karakačanov.

Napovedani posel z ameriškimi –  Lockheed Martinovimi F-16 block 70 bi bil največja vojaška nabava te države ob Črnem morju od konca komunistične vladavine leta 1989.

Severna Makedonija upa, da bo naslednje leto postala 30. članica NATO, prav tako pa pričakuje, da si bo kmalu tudi zagotovila datum za začetek pristopnih pogajanj z EU po sporazumu z Grčijo o spremembi imena države iz Makedonije v Severno Makedonijo. Atene so prej blokirale prizadevanja nekdanje jugoslovanske republike za pridružitev obema omenjenima organizacijama.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki