Bolgarija kupuje ruske motorje RD-33 za lovce MiG-29

by Urednik

BOLGARIJA SE JE ZOPET VRNILA K RUSIJI (PRI VZDRŽEVANJU VOJAŠKIH LETAL)

Bolgarija je pred dnevi podpisala pogodbo z Rusijo za nakup motorjev Klimov RD-33 za lovska letala MiG-29, za 10 motorjev pa bodo odšteli okoli 21 milijonov evrov. Bolgari so sicer s Poljaki leta 2015 sklenili pogodbo za remont motorjev za lovce MiG-29.

Vest o nakupu ruskih motorjev za lovce MiG-29 je potrdil tudi bolgarski premier Bojko Borisov, ki najprej ni bil voljan govoriti o podrobnostih sklenjenega sporazuma, vendar je že po dveh dneh ruski tiskovni agenciji TASS razkril, da je posel vreden 21 milijonov evrov in da gre za 10 motorjev. Prav tako je Borisov sporočil, da želi Sofija od Rusije odkupiti pravico do vzdrževanja motorjev za letala proizvajalcev MiG in Suhoj (Bolgarija je opremljena z jurišniki Su-25).

Bolgarija bo v Rusiji nabavila 4 nove motorje RSD-33 serije 2 in še 6 motorjev, ki jih bodo remontirali v zavodu OAO Černišev. Prva dva motorja morajo Bolgarom dobaviti pred koncem aprila 2017, potem pa vsak naslednji mesec še po dva.

Bolgarski letalski časopis AERO poroča, da je bolgarska vlada že oktobra za dobavitelja letalskih motorjev izbrala podjetje Aviostart LTD. Podjetje je predstavnik družbe RSK MiG v Bolgariji, z njihovimi predstavniki so bili začeti pogovori o dobavi, potem pa zaključena procedura neposrednih pogajanj, ki jim je sledil podpis pogodbe. Že v začetku oktobra so tudi objavili, da so razveljavili razpis za nabavo 10 motorjev,objavljen že 15. aprila 2016, glavni razlog za razveljavitev razpisa pa je bil, da ponudniki niso ustregli bistvenemu pogoju, da so motorji (novi in rabljeni) v trenutku podpisa pogodbe uskladiščeni. Razpis so nato ponovili 18. oktobra 2016.

Spomnimo še, da je Bolgarija lani oktobra s Poljsko podpisala pogodbo o remontu 6 motorjev RD-33 v poljskem zavodu WZL-2 iz Bydgoszcza na priporočilo Nata, ki je od svojih članic zahteval,da se vzdržijo vojaškega sodelovanja z Rusijo zaradi aktualnega položaja v Ukrajini. Sporazum s Poljsko je poleg remonta motorjev za lovce MiG-29 vključeval tudi izposojo motorjev, pa tudi morebitno modifikacijo letal. Dva poljska motorja sta prispela v Bolgarijo 29. decembra 2015, Bolgarija pa ju bo lahko uporabljala dve leti ali po 200 ur naleta, dan za tem pa so iz Bolgarije poslali prva dva motorja v remont na Poljsko. Za remont 6 motorjev so Bolgari plačali Poljakom skoraj 6,138 milijona evrov. Po remontu jih bodo lahko uporabljali še 8 let ali 350 ur. Za primerjavo: ruski RSK MiG je ponudil 500 ur naleta za ceno 6,3 milijone evrov.

Bolgarske letalske sile imajo operativnih 12 enosedih lovcev MiG-29A (folcrum-A) in štiri bojno-vadbene dvosede MiG-29UB (folcrum-B), ki so jih vse do jeseni 2015 servisirali v Rusiji.

Sporazum s Poljsko je bil prav tako sklenjen brez soglasja ruskega proizvajalca RSK MiG, ki je zato zagrozil, da bo prekinil vsakršno logistično podporo za bolgarske lovce MiG-29. Prav tako je rusko podjetje spomnilo Bolgare, da poljski remontni zavodi nimajo licence za delo na motorjih RD-33 (podrobneje smo o tem pisali v članku Poljaki bodo servisirali bolgarske lovce MiG-29). Povsem mogoče je tudi, da zaradi podpisa pogodbe z Rusijo posel s Poljsko niti ne bo realiziran. Ne le zaradi tega, ker bodo bolgarske motorje kljub vsemu servisirali v ruskem remontnem zavodu, pač pa tudi zaradi dejstva,da je Bolgarija začela s pogajanji za pridobitev licence za servisiranje turboventilatorskih motorjev za lovce MiG-29 in jurišnike Su-25.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki