Bolgarija pričakuje posel z ZDA za osem F-16 za 1,2 milijarde dolarjev

by Urednik

NOVI, NAJSODOBNEJŠI LOVCI F-16 ZA BOLGARSKE LETALSKE SILE

Bolgarija pričakuje, da ji  bodo Združene države kmalu dale ponudbo za osem novih lovskih letal F-16V in pripadajočo opremo v višini 1,2 milijarde dolarjev, so sporočili iz bolgarskega obrambnega ministrstva.

Ameriški State Department je odobril možno prodajo osmih letal F-16 viper in pripadajoče opreme na osnovi ocenjenih stroškov v višini 1,67 milijarde USD, pa so sporočili iz Pentagonovega oddelka.

Članica Evropske unije in Nata Bolgarija si prizadeva nadomestiti stare sovjetske lovce MiG-29 in tako izboljšati skladnost s standardi Nata.

Ministrstvo za obrambo Bolgarije je ob tem sporočilo povedalo, da je odobritev ZDA določila zgornji prag stroškov in da pričakuje, da bo v dveh tednih od Washingtona dobilo pripravljen osnutek pogodbe.

“Obstaja dvotedenski časovni okvir, v katerem bo ameriška vlada Bolgariji predložila osnutek pisma o ponudbi in sprejemu, v katerem bo pričakovana cena za osem letal z paketom potrebne opreme v višini 1,2 milijarde dolarjev,” pravi sporočilo bolgarske vlade.

Pričakovana cena je višja od prvotno ocenjene za 1,8 milijarde levov (1,04 milijarde dolarjev), vendar je bolgarski parlament kljub temu  obrambnemu ministrstvu prižgal zeleno luč za posel. Posel z Lockheed Martinom – nakup lovcev F-16V blok 70  – bi bil največja vojaška nabava te balkanske države po padcu komunistične vladavine pred približno 30 leti.

Pripravil: B. Knific, foto: Lockheed Martin

 

Povezani članki