Bolgarija je prodala Gruziji letala Su-25 frogfoot

by Urednik

BODO BOLGARSKE SU-25 IMELI ZA DELE ALI OBNOVLJENE PRODALI V AFRIKO?

Bolgarija je Gruziji prodala 10 bojnih letal Suhoj Su-25, ki so jih Bolgarske letalske sile upokojile poleti 2012. Gruzija je za vsako letalo odštela okoli 8.milijonov bolgarskih levov (nekoliko več kot 4 milijone evrov), poroča ruski časopis “Vzglyad”.

Letala so umaknili iz prometa zaradi dotrajanosti in konca življenjskega cikla, zato jih prodajajo kot vir za rezervne dele. Vendar so pri ruskem časniku namignili, da bi lahko v Tbilisiju obnovili letala Suhoj Su-25 in jih kasneje prodali zaenkrat še neznani afriški državi. Bolgarski zračne sile so imele do leta 2012 v svoji floti 12 letal Suhoj Su-25 frogfoot. Od tega je bilo 10 letal v različici Su-25K (osnovna izvozna različica, ki je bila izdelana samo v Gruziji) in dva v različici Su-25UB, ki so ju uporabljali za šolanje pilotov. Med državami Varšavskega pakta je bila Bolgarija druga država, ki je leta 1985 kupila letala Su-25 in jih uporabila kot zamenjavo za letala MiG-17F.

Letala Suhoj Su-25 (Nato: frogfoot) so namenjena napadanju ciljev na tleh. V bojih si je to bojno letalo pridobilo tudi ime leteči tank. Projektivni biro Sukhoi je letalo razvilo v 70. letih prejšnjega stoletja, uporabljati pa so ga začeli leta 1981. Narejenih je bilo več kot 1000 letal, in večina so jih ali jih še uporabljajo zračne sile držav, ki so bile v vplivnem območju nekdanje Sovjetske zveze. Največja hitrost letala Su-25 je 975 km / h (526 vozlov, Mach 0,8), dolet pa je 750 km.

Pripravil: A.Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Letalo Suhoj Su-25 frogfoot Bolgarskih letalskih sil

Povezani članki