Bolgarski strokovnjak: Madžarska kupuje rusko cepivo

by Urednik

DRŽAVE TESTIRAJO RUSKO CEPIVO PROTI KORONAVIRUSU

Odločitev Madžarske, da z Rusijo sklene sporazum o nakupu cepiva sputnik V kaže, da bi lahko to storila tudi Bolgarija, je za radio Fokus dejal vodja imunološkega laboratorija na Inštitutu za mikrobiologijo Bolgarske akademije znanosti Andrej Čorbanov.

Bolgarski znanstvenik je opozoril na dejstvo, da ruski pripravek naročajo ali preizkušajo tudi države s številčnim prebivalstvom – Indija, Kitajska in države Latinske Amerike. “Nikoli ne moremo trditi, da so se le države tretjega sveta omejile na to. Cepivo sta naročili tudi Madžarska in Izrael,” je dejal Čorbanov. Po njegovih besedah ​​so vsa cepiva v zdajšnji fazi eksperimentalna, zato za zdaj še ni mogoče reči, katero izmed njih se bo med množičnim cepljenjem prebivalstva izkazalo za bolj učinkovito.

“Vendar ne moremo reči, da imamo neverjetno veliko informacij o tem, ali se bodo cepiva izkazala za učinkovita za to pandemijo,” je opozoril znanstvenik. Bolgarski znanstvenik Čorbanov je večkrat govoril o cepljenju prebivalstva. Prejšnji teden tako je dejal, da nakup cepiva ni “uvoz olja in jogurta” in da morajo evropski in ameriški pripravki, ki jih lahko nabavi Bolgarija, najprej dobiti odobritev nacionalne agencije za zdravila. Naj vas spomnimo, Madžarska je prva evropska država, ki je prejela vzorce ruskega cepiva. Cepivo sputnik Ve, ki ga je izdelal Znanstvenoraziskovalni inštitut “Gamaleja”, je 11. avgusta prejelo potrdilo o registraciji ruskega ministrstva za zdravje in tako postalo prvo registrirano cepivo proti virusu korone na svetu. Trenutno potekajo poregistracijski testi cepiva, v katerih sodeluje 40 tisoč prostovoljcev. Klinična preskušanja se izvajajo tudi v Belorusiji, ZAE, Indiji in Braziliji, cepivo pa bo v teh dneh dobila tudi Srbija.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki