Brazilska vojska se zanima za ameriške helikopterje AH-1W super cobra

by Urednik

MARINCI BODO STARE SUPER COBRE NADOMESTILI Z NOVIMI HELIKOPTERJI VIPER

Brazilska vojska se zanima za nakup rabljenih ameriških bojnih helikopterjev Bell AH-1W super cobra iz presežkov letalnikov Korpusa mornariške pehote (marinci), potem ko jih slednji nadomeščajo z novimi različicami Bell AH-1Z viper.

Brazilska vojska ima trenutno v svoji oborožitvi le 12 bojnih helikopterjev Mi-24 (v okviru letalskih sil), ni pa znano katere enote bi uporabljale helikopterje Bell AH-1W super cobra, če bi do nakupa zares prišlo.

Iz Pentagona je v javnost v začetku januarja 2018 prišla informacija, da bodo na mednarodnem trgu ponudili presežne bojne helikopterje Bell AH-1W super cobra, ki bodo pred prodajo deležni še servisa in vgradnje sodobnih sistemov.

Korpus mornariške pehote ZDA (USMC) ima v svoji floti še vedno 105 operativnih helikopterjev Bell AH-1W super cobra (poleg skoraj 100 v skladiščih), od leta 2010 pa floto posodabljajo z najsodobnejšimi Bell AH-1Z viper (skupaj že 72). V preteklosti so še tehtali med možnostjo nadgradnje super cober in nakupom novih modelov viper. Odločili so se za slednjo možnost, ni pa znano, koliko starih helikopterjev nameravajo vsako leto ponuditi na trgu in kakšne bodo naročene količine novih.

Prvotno je bil program namenjen za modernizacijo okoli 180 AH-1W v različice AH-1Z, z izjemo 58 helikopterjev, katerih šasijo bi uporabili za sestavo novih viperjev. Na tak način jim je uspelo v tovarni Bell sestaviti le 58 helikopterjev AH-1Z viper, program pa so končali v letu 2014. V tem času se je razlika v ceni med novimi in obnovljenimi helikopterji dramatično zmanjšala, zato ni bilo smiselno, da bi se lotili vseh naporov in logistike ponovne uporabe starejših letalnikov AH-1W, ki so še vedno imeli vrednost. Prehod USMC iz helikopterjev AH-1W na AH-1Z bi moral biti dokončan leta 2020.

Tako marincem ostaja velika flota helikopterjev Bell AH-1W super cobra, ki bi se lahko prodajala tujim kupcem kot presežek ali donirala v okviru vojaške pomoči. Seveda pa bo vsako prodajo ali donacijo teh helikopterjev morali odobriti v Washingtonu.

Pripravil: A. Knific, foto: USMC

Povezani članki