Britanska Kraljeva mornarica bo dobila tudi letalonosilko HMS Prince of Wales

by Urednik

PO VRHU NATA SO SE BRITANCI ODLOČILI NADALJEVATI IZGRADNJO ŠE DRUGE LETALONOSILKE RAZREDA QUEEN ELIZABETH

Britanski premier David Cameron je pred dnevi, po vrhu zveze Nato v Walesu, sporočil, da Velika Britanija ne bo prodala letalonosilke HMS Prince of Wales (R09) novega razreda Queen Elizabeth, kot so načrtovali v zadnjih mesecih, da bi privarčevali denar v obrambnem proračunu.

Britanske oblasti so se po krstu prve nove letalonosilke HMS Queen Elizabeth (R08) na slovesnosti 4. julija 2014 v suhem doku ladjedelnice Rosyth na Škotskem nagibale k ustavitvi gradnje druge letalonosilke HMS Prince of Wales (R09) oz. njeni prodaji. Razlog so bili predvsem podvojeni stroški izgradnje, saj je cena iz prvotnih 5 milijard USD za obe letalonosilki narasla na več kot 10 milijard USD (6,2 milijarde funtov).

Vendar so se članice zveze Nato, Velika Britanija je ena izmed vodilnih, na vrhovnem zasedanju 4. in 5. septembra 2014 v Cardiffu zavezale, da bodo zaradi ukrajinsko-ruske kot tudi bližnjevzhodne krize povečale svoj obrambni proračun. Vseh 28 držav se je strinjalo, da naj bi v nekaj letih za obrambni proračun namenile 2 odstotka BDP.

Britanska Kraljeva mornarica načrtuje, da bo imela v svoji floti po letu 2020 operativni dve letalonosilki novega razreda Queen Elizabeth. Leta  2017 naj bi dobila v uporabo prvo (HMS Queen Elizabeth R08), ki bo polno operativna v letu 2020, kasneje pa še drugo letalonosilko z imenom HMS Prince of Wales (R09).

Letalonosilka HMS Queen Elizabeth bo največja vojaška ladja v floti Kraljeve mornarice doslej. Z izpodrivom 65.000 ton, kar je trikrat več kot HMS Illustrious, dolžino 280m in širino 70m, bo na krov sprejela 1.600 mornarjev in več kot 40 letal (F-35B/C) in helikopterjev (AW101 merlin,  AW159 lynx wildcat,  Boeing CH-47 chinook in AH-64/AW apache). Med gradnjo letalonosilke HMS Queen Elizabeth je in bo sodelovalo več kot 10.000 ljudi v ladjedelnicah po vsej Veliki Britaniji.

Nova britanska letalonosilka bo opremljena s palubnimi letali 5. generacije F-35B, ki imajo kratek vzlet in vertikalni pristanek (STOVL). Koalicijska vlada je v letu 2010 celo napovedala, da bo Velika Britanija kupila rajši palubna letala F-35C (navpično vzletanje in pristajanje) namesto F-35B, saj bodo imela daljši dolet in večjo bojno nosilnost, vendar pa so stroški opremljanja letalonosilk s to različico izkazali za pretirano dragi.  Britanska vlada je bila v letu 2012 tako prisiljena, da spremeni svojo odločitev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

Povezani članki