Britanska lovca iz Romunije v prestrezanje ruskih Su-24 nad Črnim morjem

by Urednik

BRITANSKI LOVCI VARUJEJO NEBO NAD ROMUNIJO

Par britanskih lovcev Eurofighter typhoon je v prestrezanje ruskega letala Su-24 vzletel iz romunskega letalskega oporišča Mihail Kogalniceanu na obali Črnega morja.

Iz britanskih Kraljevih letalskih sil (RAF)  so sporočili, da sta iz romunskega oporišča poletela dva typhoona proti ruskemu lovskemu bombniku Su-24, ki se je približeval zračnemu prostoru Natove članice Romunije nad zahodnim delom Črnega morja.

Kot je potrdil pilot britanskega lovca typhoon, je bil ruski lovski bombnik Su-24 usmerjen proti zračnemu prostoru, ki ga nadzoruje Nato, vendar pa vanj ni “uletel”. Par britanskih lovcev se je po opravljeni misiji vrnil v izhodiščno bazo, je še dodal britanski pilot.

To ni bil prvi polet britanskih pilotov v prestrezanje, v mesecu maju so prav tako v bližini zračnega prostora Nato prestregli rusko vohunsko letalo Il-20 coot. Misije RAF v Romuniji sodijo v sklop Natovih zavarovalnih ukrepov, ki jih je zavezništvo uvedlo leta 2014. Nato je okrepil prisotnost v vzhodnoevropskih in baltskih državah, Moskva pa je večkrat izjavila, da Nato s povečanjem zahodne obrambne pred ruskim pragom NATO ogroža regionalno varnost.

Pripravil: B. Knific, foto: RAF

Povezani članki