Britanski BAE bo moderniziral južnokorejske F-16

by Urednik

Južna Koreja bo posodobila lovce F-16, kupila pa še F-35 in ?

Južna Koreja in britansko obrambno podjetje BAE Systems sta včeraj podpisala pogodbo vredno več kot 1 milijardo USD za posodobitev več kot 130 lovcev F-16 iz flote Južnokorejskih letalskih sil. Medtem pa Južna Koreja še odlaša s končnim podpisom pogodbe za 40 letal F-35, saj želijo naročiti še dodatnih 20 lovcev, pa ne nujno od istega proizvajalca.

Podjetje BAE je na razpisu za modernizacijo lovcev F-16 premagalo več podjetij, med drugim tudi Lockheed Martin, ki je proizvajalec teh letal. Zanimivo je, da se je na razpis za modernizacijo prijavilo večje število podjetij, tudi proizvajalcev letal, ki zaradi zmanjšanih obrambnih proračunov nekaterih zahodnih držav, iščejo nove poslovne priložnosti tudi v modernizacijah.

Naročilo prihaja kot spodbuda za BAE, ki je prejšnji sporočil, da se Združeni arabski emirati zanimajo za nakup 60-ih lovcev Eurofighter typhoon.

Južna Koreja pa bo s podpisom pogodbe za nakup lovcev 5. generacije Lockheed Martin F-35 počakala vsaj do poletja 2014. Južnokorejski vojaški vrh je prejšnji mesec sporočil, da bo Seul kupil 40 lovcev F – 35 borci, prvi naj bi bili dobavljeni v letu 2018, čeprav je v konkurenci edino lovec Boeing F – 15 imel pričakovano ceno.

Južnokorejske letalske sile naj bi dobile 60 letal, vendar pa sedaj razmišljajo, da bi poleg F-35 kupili še 20 letal drugega tipa. Tako sta v konkurenci ponovno tudi Boeing F-15 in Eurofighter typhoon.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Južnokorejske letalske sile

Povezani članki