Britanski parlament izglasoval nadaljevanje jedrskega programa Trident

by Urednik

BRITANSKA MORNARICA BO DOBILA 4 NOVE JEDRSKE BALISTIČNE PODMORNICE

Spodnji dom britanskega parlamenta je s 472 glasovi za (117 jih je bilo proti) podprl nadaljnji razvoj podmorniškega programa Trident, v okviru katerega bo mornarica Velike Britanije dobila dodatne 4 jedrske podmornice razreda successor (naslednik razreda vanguard), oborožene z balističnimi izstrelki UGM-133A trident II (tudi trident D-5).

Kar 205 milijard funtov vredna pobuda je bila večkrat predstavljena kot edina možnost, da Velika Britanija ostane svetovna vojaška sila, še posebej v luči referendumu Brexit, na katerem so Otočani izglasovali izstop iz Evropske unije.

Z nadaljevanjem programa Trident, med leti 1993 in 1999 so operativne postale 4 jedrske podmornice razreda vanguard oborožene z balističnimi raketami trident D-5, bo Velika Britanija tudi v naslednjih desetletjih (za stalno) uspela obdržati jedrsko oborožitev na morju. Po tem načrtu naj bi prva nova podmornica razreda successor zamenjala balistično jedrsko podmornico HMS Vanguard (SSBN) okoli leta 2024. Vse štiri podmornice vanguard, ki trenutno vzdržujejo jedrsko odvračajo Združenega kraljestva, naj bi bile z novimi nadomeščene do leta 2030.

Obrambni minister Michael Fallon pozdravlja odločitev o obnovitvi moči Britanske kraljeve mornarice in podmorniškega programa, ki je znan tudi kot Jedrsko svarilo trident. Z odločitvijo poslancev se je strinjala tudi novoimenovana britanska premierka Theresa May, ki je pred glasovanjem dejala, da morajo poskrbeti za varnost ljudi in ne smejo opustiti tovrstne zaščite zaradi napačnih idealov.

“Trident” je operativni sistem štirih podmornic razreda vanguard, oboroženih z balističnimi izstrelki  UGM-133A trident II (tudi trident D-5), ki lahko ponesejo termonuklearne bojne glave proti več neodvisno ciljanim tarčam. Britanska kraljeva mornarica z balističnimi podmornicami operira iz pomorskega oporišča Clyde na zahodni obali Škotske. Vsaj ena od štirih podmornic razreda vanguard, oborožena z do 8-imi raketami in 40-imi bojnimi glavami, je vedno na patrulji, kar zagotavlja neprekinjeno pripravljenost na morju.

Pripravil: A. Knific, foto: BAE, YouTube

SORODNE NOVICE:

Velika Britanija bo posodobila podmorniško bazo Faslane na Škotskem

Velika Britanija bo v naslednjih letih namenila okoli 500 milijonov funtov za obnovo paradne podmorniške baze Kraljeve mornarice Faslane na Škotskem, dom jedrskih podmornic razreda vanguard.

Velika Britanija bo morala preseliti jedrske podmornice iz neodvisne Škotske

Britanske jedrske podmornice bodo morale zapustiti pomorsko bazo Clyde na Škotskem, če se Škoti v septembru odločijo za neodvisnost.

Povezani članki