Britansko-francoski Top Gun

by Urednik

MEDNARODNA LETALSKA VOJAŠKA VAJA NA NEBU VELIKE BRITANIJE
Ekipa Top Gun Kraljevih letalskih sil – RAF – je skupaj s kolegi iz Francoskih letalskih sil (Armée de l’Air) ter v sodelovanju letal in pilotov ter drugih sil iz Kanade, ZDA in Nemčije v nedeljo, 6. oktobra, začela 11-dnevno vojaško vajo Joint Warrior, ki jo sicer pripravijo dvakrat letno.
Na vaji sodelujejo letala in posadke iz omenjenih držav, gostitelj pa je RAF. Poudarek je na skupnem obrambnem delovanju Velike Britanije in Francije, na vaji pa sodeluje tudi kombinirana združena britansko-francoska ekspedicijska sila, ki bo v sklopu vaje Zmogljivi orel delovala iz britanskega letalskega vojaškega oporišča Leeming v Severnem Yorkshiru, kjer so namestili francoske lovske bombnike Dassault mirage 2000N (v francoskih oboroženih silah so prevzeli vlogo mirageov IV – nosilcev jedrskega taktičnega orožja) in britanske lovce Eurofighter typhoon.
Britanska združena letalska komponenta – JFAC –  na vaji deluje iz baze RAF High Wycombe, pri tem pa jih podpora osebje Francoskih letalskih sil, kar je prvikrat v sklopu vaje Združeni bojevniki.  V tej vaji, ki je ena najobsežnejših v Evropi – poteka pa dvakrat letno, tokrat sodeluje nad 40 britanskih bojnih letal. Med njimi so leteči tankerji za oskrbovanje/prečrpavanje goriva v zraku, ki delujejo iz baze RAF Brize Norton v Oxfordsireu, lovski bombniki tornado GR4 iz baze RAF Lossiemouth na Škotskem in baze RAF Marham v Norfolk, zatem lovci typhoon iz baze RAF Leichars na Škotskem (sicer so nameščeni v bazi RAF Leeming v Yorkshiru) ter šolsko-jurišni hawki iz baze Leeming. Francozi sodelujejo z lovci mirage 2000F5, ki letijo neposredno iz francoske baze Luxeuil v spremstvu letečih tankerjev KC135, medtem ko miragei 2000N letijo iz britanske baze Leeming. Mornariška patruljna letala ZDA, Kanade in Nemčije bodo delovala iz baze RAF Lossiemouth.
Vajo bodo izvajali po celotnem ozemlju in akvatoriju Velike Britanije, vanjo pa bosta vključeni kontroli zračnega prometa v Londonu in škotska kontrola zračnega prometa, pa tudi kontrolna centra RAF Boulmu in Northumberland. Po scenariju vaje izvajajo prestrezanje vsiljivcev v zračnem prostoru, reakcije na teroristične akcije, protipiratske akcije in akcije proti prekupčevalcem drog, pa tudi delovanja v različnih drugačnih konfliktnih situacijah.
VIDEO: Nastop lovca Eurofighter typhoon in mirage 2000 – RIAT 2012

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki