Britansko vojaško letalo A330 voyager skoraj strmoglavilo

by Urednik

PILOTOVA NEUMNOST SKORAJ POVZROČILA SMRT 198 BRITANSKIH VOJAKOV NA KROVU

Vojaško transportno letalo Airbus A330-200 voyager Kraljevih britanskih letalskih sil (RAF) je 9. marca 2015 skoraj strmoglavilo, potem ko se je pilotov fotoaparat zataknil za komandno palico za 27 sekund. V tem času je letalo strmoglavljalo in izgubilo 1353 metrov (4.440 čevljev) višine, pri tem pa se je poškodovalo več kot 30 potnikov in članov posadke od 198-ih na krovu.

Incident z britanskim letalom A330 voyager z oznako ZZ333 se je na višini več kot 10.000 metrov (Flight Level 330 = 33.000 čevljev) po približno 5-ih urah poleta proti oporišču Camp Bastion v Afganistanu, ko se je pilotov fotoaparat zataknil med komandno palico in naslonjalom za roko. Ob tem se je letalo obrnilo na nos in začelo strmoglaviti, najvišja dosežena hitrost je bila 4570 m/min, nato pa je začel delovati samodejni sistem za upravljanje, ki je letalo dvignilo v vodoraven položaj.

RAF-ovo letalo je vzletelo iz letalske baze Brize Norton, po incidentu pa so ga preusmerili v letalsko oporišče Incirlik v Turčiji, kjer so kar 11 dni preiskovali dogodek.

Preiskava je pokazala, da je bil pilot sam v pilotski kabini v času incidenta, kot tudi da je zadnji posnetek (od skupaj 77-ih v času poleta) nastal le 3 minute in 20 sekund pred tem. Pilot je svoj digitalni fotoaparat odložil med naslonjalo za roke in komandno enoto za nadzor višine, nato pa premaknil sedež naprej in s tem pomaknil naprej tudi stransko komandno palico, kar je povzročilo strm spust letala. V poročilu so še zapisali, da bi nespametne poteza pilota lahko kmalu privedla do tragedije, v kateri bi umrlo vseh 198 ljudi na krovu. V času najhitrejšega padanja, pri hitrosti več kot 4500 m/min, je nastal dovolj velik težni pospešek ali pospešek prostega pada (oznaka G), da je dvignil potnike iz svojih sedežev, pri tem pa so po letalu leteli tudi njihovi predmeti. Več potnikov in članov posadke (skupaj 9) je pri tem vrglo v strop.

Na njegov najhitrejši, je padel s hitrostjo 15.800 metrov na minuto z nastalo g dovolj sile za dvigovanje potnikov iz svojih sedežev, saj so njihovi predmeti in drugi predmeti metali po kabini. Od skupaj 198 oseb na krovu letala je bilo ranjenih 25 potnikov in 7 članov posadke, ki jih je nato že med nadaljevanjem poleta oskrbelo medicinsko osebje, ki so potovali kot potniki, kot tudi medicinsko osebje na letališču Incirlik.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki