Češka ponuja Poljski šolska letala L-159

by Urednik

PO NEUSPEHU S TRENAŽNIKI L-159 V IRAKU JE NOVA TARČA POLJSKA

Češka se dogovarja s Poljsko o prodaji lahkih reaktivnih trenažnih letal Aero Vodochody L-159, potem ko je dogovor o prodaji Iraku ni uspel. Pri slednjem neuspehu so se konec februarja v čeških medijih pojavile čudne informacije, da naj češki letalski proizvajalec Aero Vodochody ne bi želel vložiti denarja za celotno proizvodno linijo 24-ih letal, pa čeprav je podjetje z iraško vlado že podpisalo pogodbo. Sprva pa se je govorilo, da bo Irak kupil rabljena letala Aero L-159, ki jih Češke letalske sile uporabljajo šele kratek čas.

Sedaj češke oblasti s prodajo lahkih reaktivnih trenažnih letal Aero L-159 ciljajo na Poljske letalske sile, ki želijo zamenjati zastarelo floto več kot 100-ih šolskih letal PZL Mielec TS-11 iskra, ki bi jih morali upokojiti že leta 2009.

Se bo Češki uspelo znebiti se letal Aero L-159?

Po srečanju s predsednikom poljske vlade Donaldom Tuskom je češki premier Petr Nečas napovedal, da bo češka vlada Poljski pripravila celovito ponudbo za prodajo šolskih letal Aero L-159 in se prijavila na drugi krog poljskega izbora. Češka je Poljski pripravljena ponuditi tudi letala, ki jih za šolanje uporabljajo Češke letalske sile. Na razpisu za vsaj 16 poljskih lahkih trenažnih-bojnih reaktivnih letal (LIFT) sodelujejo italijanski proizvajalec Alenia Aermacchi z letalom M-346 master, korporacija BAE Systems s trenažnikom hawk in korejski proizvajalec KAI z letalom T-50 golden eagle.

Irak kupuje češka trenažna letala Aero L-159

15. oktober 2012

Iraška vlada namerava kupiti češka lahka reaktivna trenažna letala ​​Aero Vodochody L-159, je oktobra 2012 izjavil predsednik iraške vlade Nuri al-Maliki v Pragi po pogovoru s češkim kolegom Petrom Nečasom.

“Nadaljnji pogovori o nakupu letal Aero L-159 se bodo odvijali med Iraškim in Češkim obrambnim ministrstvom,” je dejal. Pogovori o nakup šolskih letal L-159 med Bagdadom in Prago potekajo že vsaj tri leta..

Češka vlada upa, da bo prodala Iraku 24 rabljenih letal, ki jih Češke letalske sile uporabljajo šele kratek čas. Irak kot šolska letala sedaj uporablja letala L-39 Albatros, ki so predhodniki L-159.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki