Češke pištole CZ P-07 za egiptovsko policijo

by Urednik

Češke pištole CZ P-07 za egiptovsko policijo

Egiptovsko ministrstvo za notranje zadeve je v začetku leta 2013 objavilo razpis za nove polavtomatske pištole za pripadnike policije. Na razpisu je bila izbrana pištola CZ 75 P-07 kalibra 9 mm češkega proizvajalca Česká Zbrojovka Uherský Brod (CZUB).

Zaradi nemirov v Egiptu so posel lansko leto začasno “zamrznili.” Prvotno je egiptovsko notranje ministrtvo želelo naročiti 50.000 pištol CZ P-07, potem pa so naročilo povečali za dodatnih 30.000 kosov, je povedal predsednik podjetja Česká Zbrojovka vodja Lubomir Kovarzhik. Prvo serijo polavtomatskih pištol so organi pregona v Egiptu že dobili.

Češko podjetje Česká Zbrojovka proizvaja vojaško orožje malega kalibra v tovarni Uherský Brod na Moravskem, v tovarni v Brnu pa orožje za šport in lov. V letu 2012 so skupaj proizvedli 181.000 kosov orožja malega kalibra v vrednosti 2,1 milijarde kron (100 milijonov USD).

Polavtomatsko pištolo CZ 75 P-07 so razvili iz osnovnega modela CZ 75 za potrebe Češke policije, ki je od leta 2001 naročila neznano količino teh pištol, ki so jim dodali aluminijasti okvir, vodilo za dodatno opremo pod ustjem cevi in drugače nameščeno držalo zaklepa. Iz te različice so razvili tudi model CZ 75 P-07 duty, ki je zelo lahka, ima kompakten okvir iz polimerov in izboljšan sprožilni mehanizem. Pri zunanji prenovi so se zgledovali tudi po švicarski pištoli sphinx 3000, ki je eden izmed klonov pištole CZ 75.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Streljanje s pištolo CZ 75 P-01 duty

Povezani članki