Chuck Hagel stopil na kitajsko letalonosilko Liaoning

by Urednik

Prvi mož Pentagona obiskal kitajsko letalonosilko Liaoning

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel si je na svojem prvem obisku na Kitajskem ogledal tudi letalonosilko Liaoning (16), vendar ni smel v hangarje.

Med tridnevnim obiskom Kitajske, med 7. in 10. aprilom 2014, sta se ameriški obrambni minister Chuck Hagel in kitajski minister za obrambo Chang Wanquan pogovarjala o izboljšanju vojaškega dialoga med ZDA in Kitajsko ter večji preglednosti na vojaškem področju.

Že januarja 2014 je ameriška administracija želela, da bi si Hagel lahko ogledal tudi kitajsko “novo” letalonosilko Liaoning, kitajska stran pa je v to privolila. Obisk letalonosilke je potekal v mornariški bazi Qingdao v provinci Shandong na vzhodu Kitajske. Ameriški obrambni minister Hagel je ostal na krovu letalonosilke skoraj dve uri in se v tem času se seznanil s posadko, si ogledal vzletno-pristajalno stezo, 3 letala J-15, ki so bila na krovu, medicinski del ladje, poveljniški most in jedilnico, medtem ko mu v hangarje v podpalubju niso dovolili. Chuck Hagel  je bil prvi tujec, ki je obiskal ladjo. Ameriškim novinarjem ni bilo dovoljeno spremljati Hagla na letalonosilko.

Leta 1999 je Kitajska v Ukrajini kupila nedokončan letalonosilko Varyag, ki so jo prenovili in začeli preizkušati v letu 2011. Kitajska mornarica letalonosilko Liaoning (16) razreda admiral kuznecov uporablja od leta 2012. Na njej je posadka 1500-ih mornarjev, med njimi tudi 250 častnikov in 90 žensk.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Kitajska letalonosilka Liaoning

Povezani članki