Ciper obnavlja floto jurišnih helikopterjev Mi-35

by Urednik

NA LETALSKI PRIREDITVI POKAZALI TUDI SISTEM BUK M1-2

Ciper je začel s procesom obnavljanja flote jurišnih helikopterjev Mi-35P hind-F, ki so bili zaradi logističnih težav nekaj mesecev prizemljeni.

Resen namen za nadaljnjo uporabo helikopterjev Mi-35P hind-F je Ciprska vojska prikazala s sodelovanjem le-teh na vojaški vaji Dynamic Fist 2018 na Cipru med 5. in 10. novembrom 2018. Eden od ciprskih Mi-35 iz flote 11 helikopterjev pa je sodeloval tudi 9. novembra na tridnevnem proslavljanju dneva nadangela Mihaela, zaščitnika letalskih sil ciprske garde. Ob tej priložnosti je bil Mi-35P oborožen z osmimi vodenimi protioklepnimi raketami in parom raketnih laserjev B-8 za skupaj 20 nevodenih raket S-8 80 mm.

Na letalski prireditvi na Pafosu pa so prikazali eno najbolj skrivnih ciprskih orožij, samovozni raketni zračnoobrambni sistem buk M1-2 (SA-17 grizzly), ki uporablja rakete zemlja-zrak 9M317 z največji doletom 45 km in doseže višino 25 km. Buk M1-2 so javnosti prvič prikazali lani med tradicionalno vojaško parado 1. oktobra ter tako prekinili dvajsetletna namigovanja in govorice, da ima ciprska nacionalna garda 2 do 3 kompletne baterije, oborožene s sistemi buk M1-2.

Ciper v zadnjih letih  veliko investira v posodobitev vojaškega arzenala, kot pa kaže, se ta proces še nadaljuje. Tako nakazuje tudi nedavni korak ministrskega sveta Cipra v Nikoziji, na katerem so odobrili 45 milijonov evrov dodatnih sredstev za oborožitvene programe. Sprva so sicer na Cipru za oboroževanje namenili 76,91 z dodatnimi sredstvi pa se bo ta vsota letos povzpela na 122 milijonov evrov. Ciprski obrambni proračun bo v letu 2019 dosegel 358,85 milijona evrov, samo za oborožitev bodo od tega namenili 51,86 milijona evrov, pri tem pa dodatna sredstva niso upoštevana. Ciper naj bi tako med drugim dobil nove glavne bojne tanke in pa sodobne artilerijske sisteme. Ob tem naj bi v prihodnjih dveh letih nabavili še dve priobalni patruljni ladji ter dva hitra čolna.

Pripravil: Igor Božinovski

 

 

Povezani članki