Decembrski rusko-indijski vrh: za 15 milijard USD obrambnih pogodb

by Urednik

INDIJA VSE BLIŽNJE NAKUPU RUSKIH RAKETNIH SISTEMOV S-400

Na decembrskem indijsko-ruskem vrhu naj bi podpisali meddržavni sporazum o obrambnih nabavah, ovrednoten kar na trilijon indijskih rupij ali 15 milijard dolarjev, poroča indijski dnevnik Indian Central Chronicle Newspaper. Novico so potrdili tudi viri iz indijskega obrambnega ministrstva.

Indijski ministrski predsednik Narendra Modi bo obiskal Moskvo za Božič (24. – 25. Decembra 2015) po zasedanju indijskega parlamenta. Narendra Modi in Vladimir Putin naj bi tako podpisala nekaj obrambnih pogodb, največ iz tega okvira pa naj bi Indijci (10,5 milijard dolarjev) namenili za nakup raketnih sistemov zračne obrambe S-400 (SA-21 growler). Prav tako se Indijci zanimajo za 48 transportnih helikopterjev Mi-171-V5 hip in pa 50 večnamenskih helikopterjev proizvajalca Kamov za potrebe Indijske vojne mornarice. Kot poroča indijskih časopis, pa se na tem decembrskem vrhu ne bodo dogovarjali o najemu naslednje indijske jedrske podmornice v Rusiji, kajti o tej opciji menda ne razmišljajo več.

Z novimi ruskimi nakupi (večletnimi naročili) bo Indija utrdila sloves največjega kupca ruskega orožja, za kar velja zadnji desetletji. Indija je sicer v letu 2014 za nakupe vsega orožja in vojaške opreme namenila kar dobrih 5,5 milijarde USD.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

SORODNE NOVICE:

Indija se zanima za nakup raketnih sistemov S-400 triumf

Indija načrtuje nakup 12-ih bataljonov ruskih raketnih sistemov zračne obrambe S-400 triumf, o nakupu ta čas najsodobnejših ruskih sistemov zračne obrambe pa naj bi kmalu odločal Indijski svet za obrambo.

 

Indija naročila 22 helikopterjev AH-64E apache in 15 CH-47F chinook

Indija je z ameriškim proizvajalcem Boeing po nekaj letih pogajanj konec septembra 2015 podpisala pogodbo za nakup 22 jurišnih helikopterjev AH-64E apache in 15 transportnih helikopterjev CH-47F chinook.

 

Indija bo kupila še 48 ruskih helikopterjev Mi-17V-5

Indijski mediji poročajo, da je indijski odbor za nakupe orožja odobril nakup dodatnih 48 ruskih vojaških transportnih helikopterjev Mi-17V-5 v vrednosti 1,1 milijarde dolarjev.

Indija splavila prvo jurišno podmornico razreda kalvari (scorpéne)

V Indiji so pred dnevi splavili prvo dizelsko-električno jurišno podmornico razreda kalvari (scorpéne), s čimer je Indijska mornarica en korak bližje k novi floti podmornic s “stealth” lastnostmi.

Povezani članki