Deli kalašnikovk bodo narejeni s 3D-tiskalniki

by Urednik

RUSKI KONCERN KALAŠNIKOV BO V PROIZVODNJO UVEDEL 3D-TISKANJE

Rusko podjetje Stankoprom je začelo poskusno proizvodnjo delov za avtomatske puške in pištole ruskega proizvajalca Kalašnikov z uporabo 3D-tiskalnikov. Stankoprom se sicer ukvarja z izdelovanje in prodajo strojev za oblikovanje kovin in izdelavo konstrukcijskih elementov.

Kot kažejo informacije, bo ruski Koncern Kalašnikov pričel z uporabo 3D-tiskalnikov (3d print) pri izdelavi orožja malega kalibra. Zaenkrat še niso razkrili vrste orožja, ki se bo izdelovalo z uporabo te nove tehnologije.

“Vzorci delov za sestavo pištole, avtomatske puške in drugih izdelkov so narejeni. Mogoče jih je uporabiti za streljati, vendar je njihov glavni namen, da preizkusimo različne odločitve o oblikovanju,” so sporočili iz podjetja Stankoprom.

Koncern Kalašnikov velja za največjega ruskega proizvajalca številnih civilnih orožij malega kalibra, vključno z lovskimi puškami in šibrovkami, športnimi puškami, kot tudi strojev in orodij, ki jih izvaža v 27 držav po vsem svetu (tudi v ZDA, Veliko Britanijo, Nemčijo, Italijo, Kanado in na Norveško).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Reševanje kalašnikova – združevanje ruskih proizvajalcev osebnega orožja

V letu 2012 smo pisali o težavah ruskih proizvajalcev legendarnih avtomatskih pušk kalašnikov (AK-47) in drugih orožij, ki so napisali pismo s katerim opozarjajo na probleme – odpuščanje zaposlenih in zniževanje plač v proizvajalcu orožja Ižmaš.

Ruski podpredsednik vlade Dimitrij Rogozin je reagiral takoj zatem in pozval k združitvi vodilnih ruskih proizvajalcev osebnega orožja Ižmaš in Ižmeh pod blagovno znamko – brendom kalašnikova.

»Postaviti moramo novo podjetje z uveljavljenim brendom, imenovanim Kalašnikov, ki ga bosta sestavljali obe obstoječi – »stari« proizvajalki orožja Ižmaš in Ižmeh,« je takrat izjavil Rogozin med obiskom obrata obrambne industrije »TsNIITOCHMASH« blizu Moskve.

Sodobne vojaške puške - posebna izdaja revija Obramba

Povezani članki