Devet vprašanj o poletih ruskih letal v bližini meja drugih držav

by Urednik

RUSKI POGLED NA POLETE RUSKIH STRATEŠKIH BOMBNIKOV NAD EVROPO

Vse od sredine leta 2014 je pozornost zahodnih državah (EU, ZDA, Kanada,…) usmerjena v povečano število poletov strateških letal (bombnikov) Ruskih letalskih sil nad nevtralnimi vodami, med drugim tudi v neposredni bližini meja držav članic zveze Nato. Ruski spletni portal Ruska Rec je zato poskušal pojasniti, kaj je bojno patruljiranje strateškega letalstva,  zakaj naj bi bilo potrebno in kolikšno nevarnost predstavlja za druge države.

Kaj počnejo ruska letala v bližini meja z drugimi državami?

V Rusiji to po vojaški terminologiji pomeni “bojno patruljiranje”, dejansko pa gre za demonstracijo ruske vojaške prisotnosti v svetovnem zračnem prostoru. Med poleti se posadke urijo v različnih bojnih nalogah, kot so na primer oskrbovanje z gorivom v zraku, radarsko in elektronsko izvidovanje, šolski napadi ipd.

Zakaj rusko vojno letalstvo izvaja bojno patruljiranje?

Predvsem je to potrebno zaradi letal, oboroženih s strateškimi raketami, ki predstavljajo temelj strateškega letalstva, navaja Ruska Rec. Takšni poleti naj bi bili nujni za urjenje pilotov, za vzdrževanje bojne pripravljenosti letal in za splošno krepitev obrambne sposobnosti Rusije.

S katerimi letali izvajajo to patruljiranje?

To so največji strateški bombnik ina svetu, nosilec raket z gibljivimi krili Tu-160 blackjack, eno najhitrejših propelerskih letal – strateški bombnik in nosilec raket Tu-95MS bear, običajno pa ta letala spremljajo leteči tankerji Il-78 in prestrezniki MiG-31.

Nad katerimi ozemlji letijo ruski nosilci raket?

Večinoma ruski bombniki izvajajo patruljne polete nad nevtralnimi vodami, na področju akvatorijev Norveškega in Barentsovega morja ter nad Atlantikom, pa tudi nad vodami Črnega morja in Tihega oceana. Po informacijah ruskega obrambnega ministrstva se vsi poleti letal Vojnega letalstva Ruske federacije izvajajo strogo v skladu z mednarodnimi pravili uporabe zračnega prostora nad nevtralnimi vodami brez kršitev zračnega prostora drugih držav.

Katero orožje nosijo letala med bojni patruljiranjem?

Po besedah Petra Dejnekina, ki je poveljeval strateškemu letalstvu v nekdanji Sovjetski zvezi (ZSSR), v času bojnega patruljiranja letala običajno ne nosijo jedrskega orožja in imajo šolske rakete.

Imajo med temi poleti letala vključene narave za identifikacijo?

Po zatrjevanju  poveljnika Ruskih letalskih sil Viktorja Bondareva poleti vojaških letal ne predvidevajo naprav za identifikacijo civilnih letal po sistemu ICAO (te naprave imenujejo tudi transponderji). Tako letijo z izključenimi transponderji, saj je njihov cilj, da ne razkrijejo svojega položaja, saj v primeru vključene naprave za identifikacijo postanejo „vidni“ za vsak radar.

Ali takšno letalo – z izključenim transponderjem – predstavlja nevarnost za civilna letala?

Kot pravijo predstavniki Ruskih letalskih sil, naj to ne bi predstavljalo nevarnosti, saj se koridorji letov civilnih in vojaških letal ne sekajo. Ob trditvah Švedske v lanskem decembru, da bi se rusko vojaško letalo skorajda zaletelo s potniškim letalom nad ozemljem Švedske, je informativna služba Ministrstva za obrambo Ruske federacije odgovorila s sporočilom, da niso obstajali “nikakršni predpogoji” za zračni incident ter da je bila razdalja med letaloma večja od 70 km.

Kako reagirajo druge države na takšno bojno patruljiranje?

Reakcija zahodnih držav je izjemoma nevtralna, vendar pa ostri toni večinoma ostajajo v tisku in medijih. V praksi je drugače: takoj, ko je letalo odkrito, mu v srečanje napotijo prestreznike, ki zatem nekaj časa spremljajo “tuje letalo”. V medijih pogosto omenjajo “prestrezanje”, vendar predstavlja slednje kompleks bojnih ukrepov, ki ga predvideva v prvi vrsti uničenje potencialne nevarnosti. V vseh ostalih primerih gre zgolj za bojno spremstvo, piše Ruska Rec.

Bo Rusija prenehala s patruljami zračnega prostora po protestih članic Nata?

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je 1. Marca 2015 med telefonskim posvetovanjem izjavil, da nasprotno: “Rusija bo širila cone bojnega patruljiranja strateškega letalstva. Mi nimamo namena odstopiti od te prakse!”

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec foto: Military Photos

Povezani članki