Donald Trump “pristrigel” program F-35 za 600 milijonov USD

by Urednik

NOVI AMERIŠKI PREDSEDNIK ZNIŽUJE STROŠKE NEVIDNIH LOVCEV F-35

Na ponedeljkovi tiskovni konferenci v ovalni pisarni bele hiše je novi predsednik ZDA Domald Trump napovedal zmanjšanje sredstev za programa Lockheed Martinovega bojnega letala 5. generacije F-35 ligtning II.

“Res bomo prirezali program za 600 milijonov dolarjev,” je sporočil novi ameriški predsednik Donald Trump. Ob tem so Američani že dodali, da gre pri zmanjšanju sredstev tako rekoč le za nekaj letal F-35 (cena letala se giblje od 120 do 160 milijonov dolarjev).

Trump je kot odgovornega za zmanjševanje stroškov označil prvega pogodbenega partnerja v programu, proizvajalca Lockheed Martin. Za drugega velikega obrambnega pogodbenika – letalskega (in orožarskega) proizvajalca Boeing pa je dejal, da bo dobil priložnost v drugih programih. Bržkone je ta ”obljuba” v povezavo z odredbo novega obrambnega ministra Mattosa svojemu namestniku Bobu Worku, da izdela primerjalni pregled med palubnima letaloma F/A-18E/F super hornet in novim F-35C, kar navaja k dejstvu, da bo Vojna mornarica ZDA namesto večjega števila palubnih F-35 raje naročila večje število posodobljenih (izpopolnjene v smislu slabše radarske zaznavnosti) palubnih F/A-18R/F super hornet . Morda pa je mislil ob tem (tudi) na šolsko reakcijsko dvosedo letalo, kajti na razpisu za bombniško letalo je zmagal Northrop Grumman (B-21 raider). Morda je to povezano z odločitvijo naslednjega ameriškega obrambnega proizvodnega velikana Raytheona, ki je izstopil iz natečaja za novo ameriško šolsko letalo.

Nabavna cena F-35 znaša skupaj 3,95 trilijonov dolarjev za skupaj 2475 letal ali 160 milijonov za posamezno letalo – kot je poročal odgovorni vladni urad v marcu 2016. Po januarskem srečanju Trumpa z vodilnim možem Lockheed Martina Marylinom Hewsonom, je njegova družba napovedala načrt za znižanje cene posameznega letala na 100 milijonov evrov.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki