Draken kupil 12 starih južnoafriških lovcev cheetah

by Urednik

AFRIŠKE RAZLIČICE MIRAGOV ZA USPOSABLJANJE ZAHODNIH PILOTOV

Južnoafriška Republika (JAR) je uspela ameriškemu podjetju Draken International prodati 12 rabljenih enomotornih reaktivnih lovcev Denel (Atlas) cheetah, kar je sploh prva prodaja teh južnoafriških letal na Zahod.

Lovec cheetah velja za nadgrajeno različico francoskega lovca Dassault mirage III pri katerem so uporabili tudi nekatere rešitve/sisteme izraelskega lovca IAI kfir (za katerega so Izraelci ”ukradli”  dokumentacijo Dassaultovega lovca mirage III). Južnoafriško podjetje Denel (prej Atlas) je za je za Južnoafriške letalske sile sestavilo 16 dvosedežnih lovcev cheetah D, 16 enosedežnih cheetahov E in 38 enosedežnih cheetahov C.

Različice cheetah E  so upokojili leta 1992, leta 2008 pa še različice C in D, ki so jih v floti letalskih sil JAR nadomestili s švedskimi lovci Saab JAS 39 gripen. Deset letal cheetah so nato v letih 2010-2011 prodali Ekvadorju, ostale pa uskladiščili. Prodaja podjetju Draken International vključuje 9 enosedežnih lovcev cheetah C in 3 dvosedežne različice D. Vsi letalniki naj bi bili pred predajo posodobljeni in prestali testiranja.

Draken International je pogosto opisovan kot “največje zasebne letalske sile na svetu”, v svoji floti pa ima številne taktične letalnike. Letala iz njihove flote uporabljajo letalske sile po vsem svetu  za naloge letalske podpore, usposabljanje pilotov in taktične vaje.

Lovec cheetah lahko leti z dvakratno hitrostjo zvoka (Mach 2,2), lahko prenašajo do 4400 kg bojnega tovora in imajo bojni dolet 1300 km. Letalo je nastalo po naročilu Južnoafriških letalskih sil v času  izolacije –  francoskega embarga na orožje po sprejetju Resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov št. 418. Ob tem so začeli program obnove svoje flote lovcev mirage III in zaprosili za pomoč Izrael, ki je bil podobno deležen zahodne izolacije. Izraelska tehnična pomoč je privedla do razvoja novega letala cheetah, ki se od svojega predhodnika lovca mirage III po fiksnih prednjih krilcih – kanardih, razširjenemu nosu (po zgledu na izraelskega lovca kfir) in letalskih sistemih, vključno z radarjem.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki