Druga faza avstralskega programa Land 400 – oklepniki boxer 8×8

by Urednik

V NEMČIJI PREGLEDALI PRVO AVSTRALSKO OKLEPNO VOZILO BOXER 8X8

Avstralski veleposlanik v Nemčiji H. E. Lynette Wood, visoki avstralski vojaški predstavniki in višji predstavniki Rheinmetalla so se udeležili uradne inšpekcije v Rheinmetalovem proizvodnem obratu Kasslu, kjer so izdelali prvo večnamensko vozilo boxer, ki bo v prihodnjih tednih dostavljeno avstralski vladi v okviru programa LAND 400 Phase 2.

Rheinmetall bo avstralski vojski – skladno s pogodbo z avstralsko vlado – dostavil 211 oklepnih kolesnih vozil boxer 8×8. Prva vozila bo avstralska vojska že lahko začela uporabljati do konca tega leta.

Gary Stewart, generalni direktor Rheinmetall Defense Australia, je ob tem izjavil: “Ti prvi oklepniki boxer bodo Avstralski vojski omogočili razviti programe usposabljanja za vojake, ki bodo vozila uporabljali, nameščena pa bodo  v bazah v Townsvillu, Adelaideu in Brisbaneu.”

Boksarska vozila bodo omogočala vojakom avstralskih oboroženih sil – pehote, da na bojišču poiščejo, spremlja in delujejo proti  nasprotnikovim silam, obenem pa jim bodo zagotovili zaščito v boju. Vozila bodo opravljala sedem različnih nalog na bojišču: izvidovanje, vodenje in nadzor, združeni ogenj –ognjeno podporo, nadzor, popravilo in izvlačenje drugih vozil na bojišču bojišč ter različne druge naloge, kot je transport vojakov in tovora. Največ avstralskih oklepnikov boxer bo v izvidniški različici – 133 od 211 vozil, ta različica pa je  opremljena z najnovejšo Rheinmetallovo kupolo lance z avtomatskim topom 30 mm.

Ko bodo oklepniki boxer v Avstraliji, jim bodo vgradili še različno opremo, skladno s pogodbo in zahtevami Avstralske vojske, šele nato jih bo vojska sprejela v uporabo.  Avstralske zahteve – spremembe vključujejo namestitev specifične komunikacijske in računalniške opreme avstralske vojske, daljinsko upravljano (iz vozila) oborožitveno postajo postaje, obarvali pa jih bodo tudi v maskirno shemo avstralske vojske.

Avstralci so izbrali vozilo Boxer CRV po zelo zahtevnih preizkušanjih in visoko postavljenih merilih, izvajale pa so jih avstralske oborožene sile. V avstralskem izbirnem postopku v okviru projekta posodabljanja avstralske vojske LAND 400 je bil v drugi fazi v letu 2016 izbran boxer CRV kot eden izmed dveh kandidatov, od katerih so zahtevali v prvi vrsti zmogljivosti za zmanjšanje tveganja, kjer se je  nemško-nizozemsko oklepno vozilo 8×8  prepričljivo izkazalo v preizkusih preživetja, mobilnosti, ognjene moči ter opravljanja nalog poveljevanja in nadzora.

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

Povezani članki