Države EU za okrepitev obrambnih proračunov v luči Ukrajinske krize

by Urednik

Kriza v Ukrajini “budnica” za obrambne izdatke držav EU

Na rednem zasedanju obrambnih ministrov Evropske unije v Luxembourgu v ponedeljek, 15. aprila 2014, so sklenili, da bodo morale članice povečati svoje obrambne proračune, na kar seveda najbolj vpliva prav dogajanje v Ukrajini.

Namestnik vodje službe za zunanje delovanje EU Maciej Popowski je ob tem dejal: “V Evropi smo imeli 70 let miru, vendar smo videli, da se je politika vojaške moči vrnil z maščevanjem, zato je to budnica in zdaj moramo resneje razmišljati o obrambi.” Opozoril je, da “je bil to občutek vseh za mizo” na luksemburškem zasedanju.

Dodal je, da je predstavnica EU za zunanje zadeve Catherine Ashton ministrom dejala: “Če Ukrajina ni povod da se zresnimo o porabi, združevanju in delitvi, pametni obrambi, kaj potem potrebujemo, da bi resnično dojeli situacijo?”

Razprava prihaja po tem, ko so se države članice EU lani decembra obvezale, da boljše sodelujejo pri krepitvi obrambe, vendar je bilo zelo malo konkretnih rezultatov doslej, piše EU Observer. Na torkovem zasedanju so evropski obrambni ministri sklenili, da še za dve leti podaljšajo vojaško misijo

Obrambni ministri so se dotaknili tudi dogajanja v Ukrajini in poudarili, da niti Evropska unija niti zveza NATO (z ZDA na čelu) ne razpravljajo o morebitnem posredovanju v Ukrajini. Dodati pa so, da sta EU in ZDA pripravljeni uvesti dodatne sankcije proti Rusiji, če pogovori z Rusijo ne bodo konstruktivni. Ob tem so podprli Ukrajino pri uporabi sile v vzhodnih regijah te države.

Pripravil: A. Knific, foto: The Telegraph

VIDEO: Vojaška moč Evropske unije

Povezani članki