Egipt se dogovarja z Rusijo o nakupu kar 46-ih lovcev MiG-35

by Urednik

EGIPTOVSKI VOJAŠKI PILOTI LETIJO Z AMERIŠKIMI, KITAJSKIMI, FRANCOSKIMI IN RUSKIMI LOVCI

Nakup 46-ih lovcev MiG-35 za potrebe Egiptovskih letalskih sil vrednotijo kar na 2,2, milijardi dolarjev, teh 46 lovcev za Egipčane pa bi bilo prvo večje tuje naročilo migov po zapletih v zvezi z alžirskim nakupom lovcev MiG-29 pred leti (reklamacije ipd.).

Prvi mož ruske korporacije RAC MiG Sergej Korotkov je izjavil, da je njegova družba Kairu pripravljena dobaviti 46 lovcev MiG-35. Gre za izboljšano različico dvomotornega prestreznika MiG-29, ki ga lahko opremijo tudi z oborožitvijo in sistemi zrak-zemlja. Zaenkrat so izdelali le tri (prototipne) lovce MiG-35, prvi je poletel leta 2007. Začetek proizvodnje novih migov za potrebe Ruske vojske je uradno predviden za leto 2018.

Egiptovske letalske sile trenutno uporabljajo mešano floto kitajskih lovcev F-7 chengdu in Dassault mirage 2000 ter nedavno dobavljenih vadbenih lovcev rafale (v okviru več kot petmilijardnega dolarskega posla za skupaj 24 letal), ameriških lovcev Lockheed Martin F-16 in ruskih MiG-21. Po besedah izraelskega vojaškega analitika Tal Inbarja iz Fisherjevega inštituta za letalstvo sodi dobava ruskih letal v sklop načrtov Egipta po diverzifikaciji obrambnih nakupov, saj bi se radi opirali na več dobaviteljev oborožitvenih sistemov.

Egipt se pospešeno opremlja s sodobnimi oborožitvenimi sredstvi, da bi se lahko zoperstavljal ekstremističnih skupinam, kot je Islamska država, ki je izredno aktivna na polotoku Sinaj in je v zadnjih mesecih ubila večje število pripadnikov Egiptovske vojske in/ali policije.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forums, Airliners

Povezani članki