Erdogan predlagal Putinu sestanek 30. novembra v Parizu

by Urednik

BOSTA RUSIJA IN TURČIJA ZGLADILI SPORE PO SESTRELITVI RUSKEGA LETALA SU-24?

Turški predsednik Erdogan je izjavil, da je predlagal ruskemu predsedniku Putinu sestanek v Parizu že čez nekaj dni – 30. novembra 2015, vendar odgovora ruske strani še ni dobil, sporočajo ruske RIA Novosti. Odnosi med Turčijo in Rusijo so se zaostrile po tem, ko sta turška lovca F-16 sestrelila rusko letalo Su-24 na sirsko-turški meji.

Turški predsednik je to izjavil francoskem TV kanalu France 24. Že pred tem je predstavnik ruskega predsednika za stike z javnostmi Dimitrij Peskov izjavil, da ne pripravljajo posebnega sestanka ob pariškem srečanju o podnebju. Slednje se bo začelo v Parizu 30. novembra, svojo udeležbo pa so potrdili voditelji držav in vlad iz 138 držav. Pomočnik ruskega predsednika Jurij Ushakov je že pred dnevi povedal, da bo Putin govornik na konferenci ob otvoritvenem dnevu.

Da tudi sicer Erdogan mehča svoja v začetku trda stališča (ob tem, da od članic  Nata v nobenem primeru ni dobil popolne podpore), je jasno iz izjave, ki jo je dal francoskemu Mediju France 24:

»Če bi vedeli, da je sestreljeno letalo rusko, potem bi ravnali drugače,«  naj bi izjavil turški predsednik Erdogan. Ob tem navedimo samo dejstvo, da imajo sodobna letala, kot je turški F-16C, radar, ki posreduje računalniku podatke z radarjem osvetljenem letalu in ta na osnovi radarske slike in podatkov v računalniku identificira (ali pa center na tleh ali leteča radarska postaja v zraku – AWACS, ki mu v realnem času predaja podatke, katero letalo je osvetlil), letala Su-24 pa imajo na tem območju samo Sirci (20 v letu 2013) in Rusi. Zato je ta trditev precej za lase privlečena.

Prav tako je zatrdil, da je skušal po sestrelitvi Su-24 stopiti v stik z ruskim predsednikom Erdoganom, vendar se mu ruski predsednik ni javil.

Je pa Erdogan 26.11. izjavil, da se Turčija Rusiji – o čemer je govoril Putin – ne bo opravičila, nasprotno: nadaljevala bo z ukrepanjem, kot je bilo v primeru sestrelitve ruskega lovskega bombnika Su-24, ko so bile kršene njene meje. Hkrati je še izjavil, da Turčijo obravnava Rusijo kot strateško partnerico in da je vznemirjena ob ruskih reakcijah na incident s sestrelitvijo ruskega lovskega bombnika.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki