Estonija potrebuje izvidniške UAV-je zaradi Rusije

by Urednik

ESTONIJA NAČRTUJE SODELOVATI PRI SKUPNEM NATOVEM NAKUPU BREZPILOTNIH IZVIDNIKOV RQ-4 GLOBAL HAWK

Estonska vojska načrtuje v prihodnjih letih nakup brezpilotnih letalnikov (UAV) z izvidniškimi zmogljivostmi, predvsem zaradi povečevanja vojaške moči Rusije. Pri nabavi ameriških UAV-jev RQ-4 global hawk se Estonija želi pridružiti skupini držav pakta NATO.

Poveljnik obrambnih sil, generalmajor Riho Terras je pred dnevi izjavil, da je Rusija izjemno povečala vojaško moč in vojaške aktivnosti, zato so se prioritetno odločili za razvoj lastnih izvidniških zmogljivosti.

Odločitev naj bi sprejeli v nekaj tednih, tako da je pridobivanje podatkov na takšen način praktično vprašanje dni, je še dodal poveljnik estonskih obrambnih sil in pristavil, da »slepega« naroda ni moč uspešno braniti.

Kot trdijo lokalni časopisi, naj bi se Estonija pridružila 12-im državam pakta NATO, ki bodo participirale za nabavo v ZDA izdelanih brezpilotnih letalnikov global hawk. Za brezpilotna letala in potrebno infrastrukturo bo Estonska vojska v obdobju 2015–2016 namenila 6 milijonov evrov. Cena letalnika RQ-4 global hawk  je leta 2005 znašala 35 milijonov USD, vendar se je v zadnjih letih po nekaterih podatkih povzpela nad 100 milijonov USD.

UAV Northrop Grumman RQ-4 global hawk  je izvidniško brezpilotno letalo za velike višine in dolgotrajne lete z vgrajenimi senzorji za pridobivanje obveščevalnih podatkov, izvidovanje in opazovanje.

Pripravil: B.Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Brezpilotno letalo RQ-4 global hawk

Povezani članki