Evropa “prepovedala” izvoz civilnega orožja v Rusijo

by Urednik

EVROPA PROTI RUSIJI UPORABILA PODOBNE SANKCIJE KOT ZDA

Ruski uvoz civilnega strelnega orožja iz Evrope je od marca letos močno upadel, potem ko evropski organi niso uvedli neposrednega embarga v luči ukrajinsko-ruske krize, temveč so agencije proizvajalcem orožja malega kalibra preprosto prenehale  izdajati izvozna dovoljenja. K tovrstnim sankcijam so se pred tem zatekle tudi Združene države Amerike, poroča ruski časopis Izvestia.

Fedor Pershin, vodja prodaje podjetja Kolchuga, ki je največji ruski uvoznik civilnih orožja, je dejal, da je prekinitev sodelovanja s tujimi proizvajalci močno vplivala dobiček družbe. Nemčija, Italija, Češka in Belgija – nekatere od glavnih proizvajalcev priljubljenega lovskega orožja na ruskem trgu – so med tistimi, ki so uvedla takšne sankcije v senci. Ob tem pa naj bi bile prizadete tudi številne varnostne agencije v Rusiji, ki uporabljajo zahodno orožje malega kalibra. Tako tudi vladni službi FSB in FSO, ki uporabljata avstrijske pištole glock.

Yakov Krymsky, vodja ruske delegacije Stalne mednarodne komisije za strelno testiranje v Bruslju, je potrdil, da težave z izvozom evropskega strelnega orožja v Rusijo nastajajo zaradi neizdanih izvoznih dovoljenj.

Največ kosov orožja malega kalibra iz Evrope v Rusijoo prodajo proizvajalc Beretta, Benelli, Walther in Glock.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

VIDEO: Ruska specialna enota FSB v akciji

Povezani članki