Finci začeli projekt zamenjave lovcev F/A-18 hornet

by Urednik

BODO FINSKI VOJAŠKI PILOTI DOBILI EVROPSKE ALI AMERIŠKE LOVCE?

Finske letalske sile (Ilmavoimat) so začele petletni proces izbire novega bojnega letala, s katerim bodo zamenjali 61 aktivnih bojnih letal F/A-18C/D hornet, kupljenih v devetdesetih letih. Obrambni minister Finske Jussi Niinistö je povedal, da so 20. Oktobra 2015 začeli tako imenovani program novega lovca HX.

Novo bojno letalo bodo Finci izbrali med petimi kandidati, določenimi v preliminarnem izboru: Boeing F/A-18E/F super hornet, Dassault rafale, Eurofighter typhoon, Lockheed Martin F-35 in Saab gripen E. Proizvajalcem teh letal bodo poslali informacijo o projektu na skupaj 64 straneh v februarju 2016, njihov odgovor pa pričakujejo do oktobra. Nadaljnji postopki bodo sledili v letu 2018, ko bodo poslali zahteve, razpis pa naj bi bil potem realiziran 12 mesecev kasneje. Podpis pogodbe načrtujejo v letu 2021, v obdobju do 2026 pa potem nabavo in popolno operativno rabo lovcev v letu 2031.

V tej fazi sta bila poglavitna dejavnika pri izbiri cena in slaba radarska opaznost letala. Študija o stroških za letalo v njegovem življenjskem ciklu (primerjalno za obstoječega in prihodnjega letala) je bila zaključena v aprilu letos, zaključujejo pa drugo študijo o tehnologiji slabe radarske opaznosti in naj bi bila sklenjena konec letošnjega leta.

Delovna skupina finskega obrambnega ministrstva je priporočila, naj bi sedanjo floto lovcev F/A-18C/D upokojili v obdobju 2025-2030. Kot menijo, bi bilo podaljševanje življenjskega cikla te flote vprašljivo tako glede cene kot tveganja, ker bodo po letu 2021 ostali edini uporabnik hornetov izvedenke F/A-18C/D. Nabavo pa bodo morali podpreti tudi po finančni plati – o tem bo odločal finski parlament, saj nakup novih lovcev ne bo možen v okviru rednih obrambnih izdatkov.

Pripravil: B. Knific, foto: FIF

VIDEO: Finski lovci F/A-18 hornet

Povezani članki