Finska in Rusija bosta sodelovali na obrambnem področju

by Urednik

FINSKA SE ZANIMA ZA RUSKO OROŽJE, RUSIJA ZA PATRIJE

Rusija in Finska se dogovarjata za tesnejše sodelovanje na obrambnem področju, Finska se namreč zanima za ruske lovce Suhoj, Rusija pa za finska oklepna vozila Patria AMV.

Rusija in Finska imata vse pogoje in možnosti za razširitev sodelovanja na obrambnem področju in za še večje skupne vojaško-tehnične dosežke, je poudaril ruski obrambni minister Sergej Šojgu, piše Ruska Reč. Med nedavnim razgovorom s finskim kolegom Karlom Haglundom se je Šojgu zanimal tudi za oklepno vozilo Patria AMV 8×8, kakršne ima v svoji sestavi tudi Slovenska vojska .

Srečala sta se v starem dvorcu Kenigstet pri Helsinkih, danes eni izmed vladnih rezidenc na Finskem, predvideni samo za sprejem najvišjih uradnih predstavnikov, kjer je običajno gostitelj finski predsednik, premier ali kdo od članov vlade. Šojguja so v Helsinkih sprejeli zelo prisrčno in mu podarili celo posebno darilo: velikega lesenega medveda, ki ga je izdelal lokalni kipar. Ruski minister mu je – v šali – pri tem ponudil svojo pomoč, na kar je finski kipar brez zadrege odgovoril, da bi mu slednja še kako koristila.

Bo Finska prva zahodna država z ruskimi lovci suhoj?

Oba ministra sta v pogovorih izpostavila veliko vzajemno korist ob izmenjavi mnenj in izkušenj v medsebojnih pogovorih. V obeh državah potekata reorganizaciji vojska, obe državi želita hkrati povečati učinkovitost in pa privarčevati približno desetino proračuna. Finska vidi rešitev v nabavi najsodobnejših oborožitvenih sredstev in opreme, kar velik del tega pa bi lahko pokrila tudi ruska oborožitvena industrija. Trenutno na Finskem preizkušajo mobilne raketne sisteme zračne obrambe ameriškega, poljskega in ruskega izvora. Glede na dejstvo, da so Finci že oboroženi z ruskimi prenosnimi raketnimi sistemi “igla”, ima njihova posodobljena verzija velike možnosti, da na natečaju premaga oba konkurenta. Naslednja možnost se nanaša na letalstvo prve bojne črte (ali kot pravijo Rusi: frontno letalstvo). V prihodnjem desetletju načrtuje Finska zamenjavo svojih lovcev F/A-18 hornet, zato jih na ruski strani zanimajo predvsem večnamenska bojna letala Suhoj Su-30 (na sliki spodaj), kar bi pomenilo prvo prodajo teh bojnih letal kateremu od zahodnih kupcev. Finske letalske sile so imele v svojih enotah do pred leti tudi ruske lovce MiG-21. Finska vojska tudi že vrsto let uporablja rusko oklepno tehniko, npr. tanke T-72 in bojni vozili pehote BMP-1 in BMP-2., prav tako pa Finska uporablja tudi protiletalske sisteme “buk”. Z vsemi rezervnimi deli in ustreznim tehničnim vzdrževanjem te tehnike jih podpira ruska vojaška industrija.

Rusija in Finska bosta sodelovali tudi v Afganistanu

Ministra sta spregovorila tudi o vojaško-političnih temah, kot je na primer oskrbovanje sirske opozicije z orožjem, kjer je Šojgu izrazil svoje mnenje, da če to omogočijo eni strani (opoziciji), tudi druga stran (vladna) ne more več spoštovati omejitev pri nabavi orožja. Posebna tema je bil Afganistan, kjer ima Finska kontingent s skupaj 150 pripadniki. Pri umiku pripadnikov in vse tehnike jim bodo Rusi priskočili na pomoč in odobrili prevoz tako osebja kot tehnike preko svojega ozemlja.

Šojgu se je zanimal tudi za finsko oklepno transportno vozilo Patria ASMV 8×8, ki naj bi ga finski strokovnjaki z veseljem prikazali v Rusiji. Seveda niso govorili o tem, da bi ga nabavila Ruska vojska, po besedah Šojguja pa naj bi jih zanimali posamezni detajli tega vozila, ki bi jih uporabili pri izpopolnjevanju taktično-tehničnih lastnosti novih oklepnih transporterjev, ki jih razvijajo za rusko kopensko vojsko.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO spodaj: Vojaške vaje Finske vojske z oklepnimi vozili ruskega porekla 

Povezani članki