Finske letalske sile bodo izvedle prvo bombardiranje po 2. svet. vojni

by Urednik

FINSKE PRIPRAVE NA MOREBITNO AGRESIJO RUSKE VOJSKE

Poveljstvo Finskih letalskih sil (Ilmavoimat) je napovedalo, da bo drugi teden v juniju 2015 izvedlo prvo letalsko bombardiranje po drugi svetovni vojni, ki bo potekalo na artilerijskem vadbišču Rovajärvi. Bombardiranje kopenskih ciljev bo nekakšen preizkus zadnje posodobitve finskih večnamenskih lovskih letal F/A-18 hornet.

Finske letalske sile imajo v svoji floti 55 večnamenskih reaktivnih bojnih letal F/A-18C hornet (2 od 57 kupljenih sta strmoglavila) in 7 dvosedežnih F/A-18D hornet, ki so namenjeni usposabljanju pilotov. Tokratna posodobitev (nadgradnja) je druga tekom življenjske dobe finskih lovcev F/A-18 hornet, ki bodo leteli vse do leta 2025 oz. 2030 in naj bi še razširila njihovo uporabnost, tako da ne bi bil potreben nakup novih letal vsaj do leta 2025.

Prvotna naloga večnamenskih lovcev F/A-18 hornet v Finskih letalskih silah je odvračanje sovražnika (prestrezanje), vendar lahko delujejo tudi kot jurišna letala, , ki lahko uničijo cilje na kopnem iz velike razdalje.

Ohladitev odnosov med Finsko in Rusijo

Razlog za prvo finsko bombardiranje po 2. svetovni vojni pa se verjetno skriva tudi v vse bolj napetih odnosih med evropskimi državami in Rusijo, s katero tudi Finska v zadnjih mesecih nima najboljših odnosov. Finska in Sovjetska zveza sta imeli izredno dobre odnose (vse do razpada ZSSR), kar se je odražalo tudi v številnih ruskih oborožitvenih sistemih v Finskih vojski. Finske letalske sile so tudi kot edine severno-zahodne evropske vojaške sile (poleg Vzhodne Nemčije) uporabljale lovce MiG-21 in helikopterje Mi-8.

Finske oblasti že vse od začetka krize v Ukrajini in ohladitve odnosov med ZDA, Evropo in Rusijo poudarjajo na morebitno nevarnost z ruske strani. Zato se je Finska na obrambnem področju še tesneje povezala z ostalimi severnoevropskimi državam – Norveško, Švedsko in Dansko, udeleževati pa se je začela tudi vojaških vaj zveze NATO (Finska ni članica te organizacije).

Ravno sredi maja je finsko obrambno ministrstvo sporočilo, da so poslali pismo skoraj milijonu vojaškim rezervistom, v katerem jih poučuje o ukrepih, ki jih morajo sprejeti v primeru vojne.

Pripravil: A. Knific, foto: Ilmavoimat

VIDEO: Finski lovci F/A-18 hornet

Povezani članki