FOTO: Francoske havbice caesar 155 mm v boju proti ISIS

by Urednik

KOALICIJA V BOJU ŠE Z ZADNJIMI SKUPINAMI PRIPADNIKOV ISLAMSKE DRŽAVE

Francoska vojska še naprej aktivno podpira sirske demokratične sile v boju proti borcem Islamske države (ISIS, Daesh) v Siriji, pri tem pa uporabljajo tudi samovozne havbice caesar  (cezar) 155mm.

Pripadniki Ameriške vojske so pred dnevi na socialnih omrežjih objavili posnetke (fotografija zgoraj) francoskih samovoznih havbic caesar 6×6 kalibra 155mm z dosegom 40 do 50 km, ki iz ozemlja Iraka izstreljujejo granata na položaje ISIS v Srednji dolini reke Evfrat.

Večino ozemlja Iraka in Sirije je že osvobojenega, pripadniki Islamske države pa se še zadržujejo v nekaterih težje dostopnih območjih, v hribih, jamah in puščavi. Francoska vojska v okviru operacije Inherent Resolve (Neomajna odločenost), ki poteka v severnem Iraku in tudi na obmejnih območjih s Sirijo, z obstreljevanje iz iraškega ozemlja pomaga sirskim upornikom (sirske demokratične sile) v boju z ISIS.

Mednarodno koalicijo proti ISIS, ki jo je ustanovilo in jo vodi osrednje vojaško poveljstvo ZDA, sestavljajo ameriške vojaške sile in pripadniki vojska iz več kot 30 držav.

Samovozne havbice caesar 155 mm so kot prvi v oborožitev dobili Francozi (2003), ki jih imajo skupaj 77 v različici 6×6. Poleg Francozov so se za havbice caesar odločili še Savdska Arabija (skupaj 80), Indonezija (37 + 18 naročenih), Libanon (28) in Tajska (6), za nakup 15-ih havbic v različici 8×8 pa se je odločila tudi Danska. Strošek za nakup ene havbice caesar 155 mm na podvozju Renault sherpa 10 6×6 je pred leti znašal okoli 5,5 milijonov USD.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki