FOTO: Kitajska razvija nevidni bombnik H-20

by Urednik

SO NA POSNETKIH FOTOGRAFIJE KONCEPTA NOVEGA KITAJSKEGA BOMBNIKA H-20?

Kitajska razvija nov radarsko slabo zaznavni (stealth) bombnik imenovan H-20, s katerim nameravajo okrepiti strateške bombniške sile, na forumih pa so se že pojavile fotografije morebitnega prototipa novega letala. Kitajski bombnik 5. generacije razvija letalska korporacija Xi’an skupaj z Kitajskim letalskim inštitutom. Po prvih podatkih naj bi šlo za podzvočni koncept letala z nizko radarsko zaznavnostjo zobliko “letečega krila”, kar zagotavlja vrhunske “stealth” sposobnosti..

Rusija in Kitajska sta se odločili nadaljevati z razvojem nevidnega bombnika predvsem zaradi ameriškega razvoja novega bombnika dolgega dosega 5. generacije. Kitajski letalski inštitut načrtuje svojo prvi bombnik dolgega dosega za Kitajske letalske sile že vse od leta 2008, v oktobru 2013 pa so kitajske oblasti obnovile državno pomoč za ta program. Novi kitajski bombnik H-20 naj bi bil operativen do leta 2025, do takrat bodo pa še naprej uporabljali konvencionalne strateške bombnike Xian H-6, ki so kitajska različica ruskega bombnika Tu-16,

V vmesnem času (do leta 2015) naj bi Kitajska še naprej razvijala tudi novo različico bombnikov H-6 in nadgradili zastarele modele z novim orožjem. Do tega je pripeljala ruska zavrnitev želja Kitajske za nakup bolj naprednih ruskih bombnikov TU-22M3, za katere so se odločili, da jih ne bodo izvažali.

H-20 bi lahko razvili tudi kot brezpilotno letalo, predvsem če se ZDA in Rusija odločita za razvoj takih bombnikov. Vsekakor pa bi proizvodnja in uporaba nevidnih bombnikov H-20 postavila Kitajsko na zemljevid strateških vojaških velesil.

koncept kitajskega bombnika H-20 - fotografije

Na enem izmed kitajskih forumov pa so se pojavile pojavile fotografije, na katerih naj bi bil posnet koncept novega kitajskega bombnika H-20, obstaja pa tudi možnost, da gre za prototip bombnika H-9 ali H-18.
 

V projekt kitajskega bombnika 5. generacije je verjetno vmešana tudi Srbija ( ZR Jugoslavija), ki naj bi Kitajski prodala ostanke ameriškega letala F-117 nigh thawk. PVO (protivazdušna odbrana) Jugoslovanske vojske je namreč 27. marca 1999 v času bombardiranja Beograda z izstrelkom protiletalskega sistema SNR-125M/SA-3 goa sestrelila “nevidno” letalo F-117 night hawk Ameriških letalskih sil (USAF) v bližini vasi Budžanovci.

Da so Kitajci res kupili srbske ostanke ameriškega letala F-117 night hawk, s katerimi naj bi se dokopali do radarsko slabo zaznavne tehnologije in materialov, nakazuje tudi ameriško bombardiranje Kitajskega veleposlaništva v Beogradu maja 1999, za katerega so ZDA trdile, da je “napaka”. Kitajska naj bi namreč v prostorih veleposlaništva hranila ostanke ameriškega letala F-117. Zaradi “prenosa” ameriške stealth tehnologije na Kitajsko pa so ZDA obtožile tudi nekaj ameriških inženirjev in na 32-letno zaporno kazen obsodilo Noshira Gowadia. Ta naj bi Kitajcem prodal tehnološko dokumentacijo za lovca F-22. Američani so namreč hitro uvideli, da kitajski lovec J-20 spominja na F-22, vanj pa naj bi bili vključeni tudi izsledki raziskav srbskih delov lovca F-117.

Več o Jugoslovanski sestrelitvi ameriškega “nevidnega”  letala F-117 smo zapisali v novici DOKUMENTAREC: “Izvinite, nismo znali da je nevidljiv”.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

DOKUMENTAREC: “Izvinite, nismo znali da je nevidljiv”

Jugoslovanska vojska je 27. marca 1999 v času bombardiranja Beograda sestrelila “nevidno” letalo F-117 night hawk Ameriških letalskih sil (USAF).

Kitajska razvija “nevidni” bombnik dolgega dosega

Kitajski letalski inštitut načrtuje svojo prvo generacijo bombnika dolgega dosega za Kitajske letalske sile že vse od leta 2008.

Povezani članki