FOTO: Več sto “novih” ruskih tankov ob meji z Ukrajino

by Urednik

UKRAJINCI OPOZARJAJO NA NEVARNOST RUSKIH (ODSLUŽENIH) TANKOV

Ruska vojska je nekaj manj kot 20 km od meje z nemirnim ozemljem v vzhodni Ukrajini v novi vojaški bazi na obrobju mesta Kamensk-Shakhtinsky namestila nekaj sto glavnih bojnih tankov in drugih vojaških vozil, kar pričajo tudi novembra dodane fotografije na Googlovem zemljevidu.

Ukrajinski vojaški analitiki menijo, da gre večinoma za tanke T-64 in T-62M (precej stare tanke, ki se niso najbolje obnesli v bojni uporabi), v novi ruski vojaški bazi pa so še ducati vojaških tovornjakov, artilerijskih sistemov in drugih vojaških vozil. Rusija je avgusta in septembra okrepila svoje sile v bližini meje z Ukrajino.

Po besedah  poveljnika ukrajinskih vojaških sil Viktorja Muzhenka  predstavlja Ruska vojska za Ukrajino sedaj največjo vojaško grožnjo po letu 2014, ko je Rusija svojemu ozemlju priključila Krim.

Če držijo trditve, da je Ruska vojska v vojaško bazo Kamensk-Shakhtinsky namestila glavne bojne tanke T-64 in T-62, to pomeni, da so jih vzeli iz rezervne sestave (skladišč). Ruska vojska namreč že nekaj let v redni uporabi nima več starih tankov T-62 (skupaj okoli 2000) in T-64 (2000), ki jih imajo v rezervi oz. jih ponujajo morebitnim kupcem, v naslednjem desetletju pa naj bi jih poslali na uničenje. Ruska vojska namreč uporablja predvsem sodobnejše tanke T-90 in T-72 (v posodobljenih različicah). Veliko bolj razumljivo bi bilo, da bi s temi tanki v primeru spopadov v vzhodni Ukrajini opremili proruske separatiste, ki tanke T-64  uporabljajo (zasegli so jih Ukrajinski vojski) v svoji oborožitvi, prav tako kot Ukrajinska vojska (v oborožitvi še okoli 600, od tega okoli 100 v modernizirani različici T-64M bulat, več kot 1000 pa v rezervi).

Pripravil: A. Knific, foto: Google Earth

Povezani članki