Francija in Nemčija bosta razvijali bojno letalo nove generacije

by Urednik

BO V PROJEKTU NOVEGA LOVCA PROSTOR TUDI ZA DRUGE EVROPSKE DRŽAVE?

Nemčija in Francija, ki sta se odločili za razvoj novega bojnega letala, bi lahko v program razvoja evropskega bojnega letala prihodnosti vključili tudi druge evropske države – partnerice, je pred dnevi izjavil visoki italijanski častnik.

Francija in Nemčija sta namreč v juliju v skupni deklaraciji oznanili, da bosta razvijali novo evropsko bojno letalo, s katerim naj bi zamenjali sedanji bojni letali – francoskega lovca rafale in evropskega typhoon. V tej deklaraciji pa nista omenjali kakšno vlogo, če sploh, bi imele druge evropske države v tem projektu. Kot na primer pri projektu skupnega evropskega letala Eurofighter typhoon, kjer so sodelovale Velika Britanija, Španija, Italija in Nemčija.

Načelnik štaba Italijanskih letalskih sil Enzo Vecciarelli pa je za medije izjavil, da vidi možnost za tako obsežen projekt samo v sodelovanju z drugimi evropskimi državami in evropsko obrambno industrijo. Kot je še poudaril na nedavni obrambni konferenci v Dubaju, bi se morali ozreti pri sodelovanju proti vsem evropskim državam, če bi želeli uresničiti zahteven projekt bojnega letala pete generacije.

Francija in Nemčija si prizadevata do sredine naslednjega leta izdelati časovni načrt razvoja novega letala s katerim bi zamenjali v oborožitvi letali (rafale in typhoon), ki sta zdaj precej vroča tekmeca na trgu.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki