Francija naročila prvo serijo večnamenskih helikopterjev H160M

by Urednik

30 HELIKOPTERJEV ZA FRANCOSKO VOJSKO, MORNARICO IN LETALSKE SILE

Francoska agencija za obrambna naročila je s proizvajalcem Airbus Helicopters podpisala pogodbo za dobavo prve serije 30 helikopterjev H160M guépard v okviru programa novega lahkega skupnega helikopterja (HIL – Hélicoptère Interarmées Léger).

Pogodba vključuje razvoj več prototipov in dobavo prve serije 30 helikopterjev H160M, od katerih jih bo 21 za namenjenih za kopensko vojsko, 8 za mornarico in 1 za letalske sile.

Francosko obrambno ministrstvo načrtuje skupaj naročiti 169 helikopterjev H160M ali guépard, kot se bo imenovalo v francoskih oboroženih silah. Dobave se bodo začele leta 2027, prve helikopterje pa bo dobila Francoska kopenska vojsko – skupaj jih bo dobila 80, mornarica 49 in letalske sile 40.

H160M je francosko obrambno ministrstvo leta 2019 uradno izbralo v okviru programa Hélicoptère Interarmées Léger (skupni lahki helikopter). Uporabljale ga bodo vse tri veje francoskih oboroženih sil, ki bodo z njim nadomestile flote sedanjih helikopterjev gazelle, panther, dauphin, lynx, alouette III in fennec. Mornarica, letalstvo in vojska bodo tako dobili skupno platformo, opremo in orožje pa bodo prilagodili posebnim potrebam vsake veje.

H160 je bil zasnovan kot modularni helikopter, ki v vojaški različici M z enotno platformo omogoča izvajanje najrazličnejših nalog, ki segajo od infiltracije komandosov do prestrezanja v zraku, ognjene podpore in protiladijskega vojskovanja.

Pripravil: A. Knific, foto: Airbus

Povezani članki