Francija povečuje vojaški proračun za 600 milijon €

by Urednik

FRANCOSKA VOJSKA BO DOBILA NOVE LOVCE, FREGATE, HELIKOPTERJE, OKLEPNIKE

Francija bo prihodnje leto (2016) povečala vojaški proračun za 600 milijonov evrov na skupaj 32 milijard evrov (35 milijard USD), skoraj polovico proračuna pa bodo namenili nakupu novih oborožitvenih sistemov oz. posodobitvi starih, poroča ameriški United Press International.

Vendar pa višino francoskega obrambnega proračuna različni viri navajajo drugače: Global Fire Power ga ocenjuje na 40 milijard USD,  International Institute for Strategic Studies na 53,1 milijarde USD (6. na svetu po obrambnih izdatkih), Stockholm International Peace Research Institute pa celo na 62,3 milijarde USD (5. na svetu po obrambnih izdatkih). Vendar je potrebno vedeti, da so v te številke vključena tudi posredna vlaganja (v razvoj, industrijo,…).

Od tega povečanja bodo dodatnih 300 milijonov evrov namenili za nakup opreme, skupaj bodo sredstva za novo opremo s 16,7 milijarde evrov dvignili na 17 milijard evrov (18,6 milijarde USD). V  paketu nove opreme za prihodnje leto bo 9 bojnih letal rafale, 3 transportna letala A400M, 5 jurišnih helikopterjev tiger in 6 transportnih helikopterjev NH90, 1 večnamenska fregata, 25 težkih vozil za specialne sile in prva serija manevrirnih raket za fregate ter jurišne podmornice tipa barracuda.

V letu 2016 bo podpisana tudi pogodba o posodobitvi lovskih bombnikov mirage 2000D, potem za štiri večnamenske fregate in anglo-francoska mornariška daljinsko upravljana protiminska plovila. Približno 3,8 milijarde evrov so Francozi rezervirali za raziskave in razvoj, 710 milijonov evrov pa za študije izvedljivosti.

V  naslednjem letu bodo Francozi nadaljevali sodelovanje z Nemci in Italijani pri razvoju brezpilotnega letala za srednje višine in dolgotrajen let, potem z drugo fazo anglo-francoskega brezpilotnega bojnega sistema, nemško-francoskim naročilom (tretjega) vohunskega satelita, je v začetku oktobra 2015 pojasnil francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian. Pri tem je izpostavil francosko pragmatično pot evropskega sodelovanja na obrambnem področju.

Pričakujejo pa tudi, da se bo uresničeval načrt združevanja francoske državne družbe Nexter in nemške zasebne (družinske) družbe Krauss-Maffei Wegmann (KMW), kar naj bi bilo formalno zaključeno v novembru 2015. To pa je prej, kot so pričakovali, saj so zakonodajne oblasti v Nemčiji presenetljivo pospešile sam proces združevanja.

Francoski obrambni proračun za leto 2016 bo tako nekaj večjim kot so ga predvideli v načrtu obrambnih izdatkov za obdobje 2014-2019.

 Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Vojaška moč Francoske vojske (2015)

Povezani članki